" "
Više

    " "

    Omiljena šibenska food blogerica osmislila je novi recept

    Donosimo Ninin recept za galletu s marelicama i sladoledom od mladog sira

     

    Galetta je omiljena pita šibenske food blogerice Nine Mrvice.

    – Volim njen rustikalni izgled i jednostavnost pripreme. Galettu možete raditi s voćem, orašastim plodovima, raznim kremama i slično. Meni je najdraža u kombinaciji s nekom sezonskom namirnicom i sladoledom. Za njenu pripremu vam treba svega nekoliko sastojaka i malo vremena.

    Ako niste probali sladoled od mladog sira, obavezno ga probajte. Kremasta tekstura, prepun okusa, kao hladna krema od slatkog sira. Ja ga obožavam i kombiniram ga s raznim kolačima, naročito onim voćnim. Po želji, ovaj sladoled možete zamijeniti onim od vanilije i njega poslužiti uz galettu.

    GALETTA S MARELICAMA I SLADOLEDOM OD MLADOG SIRA

    SASTOJCI

    GALETTA

    • 250 g glatkog brašna
    • 30 g bademovog brašna
    • 90 g šećera u prahu
    • prstohvat soli
    • 150 g maslaca, hladan
    • 1 jaje L veličine
    • 350 g marelica
    • 3 žlice šećera
    • 1 jaje za premazivanje

    SLADOLED OD MLADOG SIRA

    • 100 g šećera
    • 100 g vode
    • 10 g meda
    • 215 ml vrhnja za šlag
    • 200 g mladog sira po izboru
    PRIPREMA

    SLADOLED OD MLADOG SIRA, priprema se dan prije

    1. Šećer, med i vodu zakuhajte dok se šećer ne otopi, odnosno dok ne dobijete sirup. Sirup ohladite.
    2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu savite vrhnje i mladi sir pa ih mikserom sjedinite. Dolijevajte ohlađeni sirup i miksajte dok se sve ne poveže.
    3. Sladoled prebacite u posudu i stavite u zamrzivač preko noći ili ga ostavite u zamrzivaču do mjesec dana.
    4. Zamrznuti sladoled izvadite sat vremena prije posluživanja, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se malo odmrzne pa ga još jednom izradite mikserom kako bi postigli lijepu teksturu.

     

    GALETTA, priprema se na dan posluživanja

    1. U posudi pomiješajte brašno, bademovo bračno, sol i šećer u prahu. Dodajte maslac iskidan na fetice. Maslac vam treba biti hladan. Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu nalik pijesku.
    2. Sada dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata da odmori.
    3. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje.
    4. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje. Razvaljajte ga u oblik kruga, neka vam rubovi ostanu nepravilni.
    5. Marelice operite i posušite pa ih iskidajte na fete. Iskidane marelice posložite na tijesto u oblik kruga pazeći da vam rubovi ostanu prazni.
    6. Rubove sada presavinite (preklopite), premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.
    7. Galettu pecite 30- 35 minuta, odnosno dok vam tijesto lijepo ne porumeni, a unutrašnjost bude mekana.
    8. Galettu poslužite toplu s kuglicom sladoleda od mladog sira.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na...

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni...

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju...

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni grad Šibenik donosi detaljne upute

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju vidljivosti energetskih i klimatskih politika

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...