Više

    Domaći prukljanci s kozicama i rajčicom

    Tražite ideju za ručak? Nina Mrvica ima odličan recept

     

    Prukljanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled. Radi se od brašna i vode, te je zaista preukusna. Zbog svoje jednostavne pripreme i samo dva sastojka se održala kroz povijest kao jedna od omiljenih domaćih tjestenina.

    Za njenu pripremu vam ne treba stroj za tjesteninu niti valjak za tijesto. Sve se radi rukama i poprilično je jednostavno. Ako nemate brašno tip 00, možete kombinirati glatko i oštro brašno.

    Umak od kozica i rajčica je moj omiljeni umak. Obožavam ga uz sve vrste tjestenina, palente ili bruschetta. Ovaj ručak je gotov za svega pola sata i definitivno je jedan od mojih omiljenih odabira.

    DOMAĆI PRUKLJANCI S KOZICAMA I RAJČICOM

    SASTOJCI

    PRUKLJANCI

    • 300 g brašna (ja sam koristila Farina Tip 00)
    • 7 g soli
    • 150-175 ml tople vode

    UMAK

    • 400 g očišćenih kozica
    • 35 g oštrog brašna
    • 200 g rajčica
    • 3 češnja češnjaka
    • nekoliko listića peršina
    • 100 ml bijelog vina (pošip)
    • grančica timijana
    • sol, papar
    • 50 ml maslinovog ulja

    PRIPREMA

    PRUKLJANCI

    1. Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
    2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
    3. Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
    4. Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
    5. Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
    6. Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
    7. Prukljance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.

    UMAK

    1. Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
    2. Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
    3. Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
    4. Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
    5. Na kraju dodajte skuhane prukljance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...