" "
Više

    " "

    Domaći prukljanci s kozicama i rajčicom

    Tražite ideju za ručak? Nina Mrvica ima odličan recept

     

    Prukljanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled. Radi se od brašna i vode, te je zaista preukusna. Zbog svoje jednostavne pripreme i samo dva sastojka se održala kroz povijest kao jedna od omiljenih domaćih tjestenina.

    Za njenu pripremu vam ne treba stroj za tjesteninu niti valjak za tijesto. Sve se radi rukama i poprilično je jednostavno. Ako nemate brašno tip 00, možete kombinirati glatko i oštro brašno.

    Umak od kozica i rajčica je moj omiljeni umak. Obožavam ga uz sve vrste tjestenina, palente ili bruschetta. Ovaj ručak je gotov za svega pola sata i definitivno je jedan od mojih omiljenih odabira.

    DOMAĆI PRUKLJANCI S KOZICAMA I RAJČICOM

    SASTOJCI

    PRUKLJANCI

    • 300 g brašna (ja sam koristila Farina Tip 00)
    • 7 g soli
    • 150-175 ml tople vode

    UMAK

    • 400 g očišćenih kozica
    • 35 g oštrog brašna
    • 200 g rajčica
    • 3 češnja češnjaka
    • nekoliko listića peršina
    • 100 ml bijelog vina (pošip)
    • grančica timijana
    • sol, papar
    • 50 ml maslinovog ulja

    PRIPREMA

    PRUKLJANCI

    1. Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
    2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
    3. Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
    4. Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
    5. Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
    6. Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
    7. Prukljance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.

    UMAK

    1. Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
    2. Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
    3. Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
    4. Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
    5. Na kraju dodajte skuhane prukljance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...