Više

    Gradonačelnik Burić otvorio u Solarisu znanstveni skup o mediteranskoj prehrani

     

    Jutros je u Solarisu  otvoren znanstveni skup u okviru prve međunarodne konferencije Okusi Mediteran koja se u Šibeniku održava od četvrtka, 29. svibnja.

    Gradonačelnik Željko Burić ovom prilikom se osvrnuo na mediteransku prehranu kao najjači faktor razvoja ovog kraja.

    „ Trebala su proći desetljeća da se počnemo ponositi svojom prošlošću. Naša kultura življenja je ono što proizvodi i prehrambene navike, a to moramo njegovati i pokazati Europi i ostatku svijeta“, rekao je gradonačelnik Burić u prigodi otvorenja znanstvenog skupa izrazivši zadovoljstvo što eminentne goste s područja prehrambene industrije, znanosti i nutricionistike može pozdraviti u našem gradu.

    Sudionicima skupa obratila se i  direktorica projekta Ingrid Badurina Danielsson, te Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

    Predavanja i radionice u okviru znanstvenog skupa održavat će se u hotelu Ivan do 19,00 sati.

    Paralelno s edukativnim sadržajima u okviru projekta i danas su u Srednjovjekovnom mediteranskom vrtu samostana Svetog Lovre  organizirana kulinarska događanja kojima su domaćini talijanski majstor kuhinje chef Gabriele Enrico i hrvatski Marin Medak.

    U 17,00 sati u Muzeju Grada Šibenika održat će se okrugli stol na temu: Mediteranska prehrana kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva, a sudjelovat će i gradonačelnik dr. Željko Burić.

    Među sudionicima okruglog stola su i Rut Carek, predstavnik hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ljubica Ajduković Ugarković, predstavnica MRRFEU, voditeljica službe politike razvoja otoka i drugi.

    Izvorne mediteranske proizvode Šibenčani i danas od 17,00 sati mogu kupiti na tzv. mediteranskoj tržnici na Trgu četiri bunara.

    U sklopu bogate ponude današnjeg programa manifestacije Okusi Mediteran je i Vinski festival pod zvijezdama, budući je vino nezaobilazan dio mediteranske prehrane i kulture hranjenja.

    Znanstvena predavanja, radionice i mediteranska tržnica dio su sutrašnjeg bogatog programa, dok će kulinarska umijeća pokazati hrvatski šefovi kuhinja iz Šibenika, Murtera, Kornata i Splita.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...