Vrsta tikve koja je nepravedno zanemarena u kulinarstvu, a pogotovo u dalmatinskoj kuhinji svakako je bundeva. Bogata vitaminima, složenim ugljikohidratima, beta karotenom te mineralima bundeva se uglavnom poistovjećuje s Noći vještica zbog čega je ljudi većinom koriste kao ukras. Ipak, uvjeravaju nas prodavači na šibenskoj pijaci, u posljednje vrijeme Šibenčani su prepoznali koliko je bundeva zdrava pa je sve češće kupuju.
-Iako Dalmatinci nisu navikli na ove stvari, ljudi su se prilagodili pa je sve više kupuju. Ja san slučajno dobila jedno zrno i posadila je u svom vrtlu…Radin od nje kolače, pite, juhe…Evo, ova je teška više od 20 kila, muž mi je pomoga donit, inače kako bi došla – smije se prodavačica Branka Konjevoda.
Od jutra nekoliko je bundevi prodala i Marica Jakšić za susjednim štandom.
-Bundeva je jako zdrava, prodajen je za deset kuna po kilogramu. Ja je volin isti, u Zagorju je specijalitet ljudi svašta rade, štrukle, kolače, ali i naši ljudi je sve više kupuju – kaže nam Marica.
Kako smo već kazali, bundeva je izuzetno zdrava namirnica, meso joj je lako probavljivo i male je energetske vrijednosti. Mogu je jesti svi, a posebno se preporučuje kao pire-kašica za male bebe.
Najčešće se konzumira pečena u pećnici, od nje se mogu pripremiti juhe, preljevi, jela od povrća, pa i deserti. Njezin blago slatkasti, ali pun okus izvrsno se slaže s različitim začinima od muškatnog oraščića, kima, klinčića, do papra i đumbira. Kušajte je u gustim krepkim juhama, varivima i rižotu. Odlične su punjene rižom i povrćem, narezane na komade i pečene u pećnici, a posebno su ukusne palačinke i pite od slatkastog mesa bundeve.
Evo pet karakteristika bundeve koje bi mogle promijeniti vaš odnos prema ovom jesenskom plodu
Niskokalorična namirnica: Dobra vijest za sve one koji paze na svoju težinu je da bundeva sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama.
Čisti i sužava pore: Pire od svježeg mesa bundeve idealno je kao maska za lice, u svega desetak minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora. Idealna je za kožu sklonu aknama i miteserima zbog čega se u posljednje vrijeme pojavljuje kao glavni sastojak krema za problematičnu kožu.
Smiruje i pospješuje san: Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe. Njezin fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu.
Sjemenke sadrže omega-3: Za sve one koje spomenute blagodati ne potiču na konzumiranje bundeve rješenje dolazi u obliku sjemenki ili koštica. Osim što su zgodna zanimacija za zube sjemenke su odličan izvor bjelančevina koje ovisno o vrsti sadrže do 31 posto ukupnog sadržaja sjemenke.
Tako šaka koštica zadovoljava polovicu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masnu kiselinu poznatu kao čuvaricu srca, vida i raspoloženja.
Ulje puno minerata i vitamina: Bundevino (bučino) ulje sadrži velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako vam je za fantastičan okus salate dovoljna tek jedna žlica.