Churros je jelo sastavljeno od prženog tijesta koji se umače u umak od čokolade te tradicionalno jede u Španjolskoj i Portugalu za doručak.
Sastojci za churros:
200 ml vode
2 žlice šećera
2 žlice suncokretovog ulja
200 grama brašna
2 jaja
cimet
namaz od lješnjaka i čokolade
biljno ulje za prženje
Priprema:
- U loncu pomješajte vodu, šećer i suncokretovo ulje. Kad zakipi, maknite s vatre.
- U lonac dodajte brašno i snažno mješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da ‘istučete’ sve mjehuriće zraka iz smjese.
- U brašno dodajte jaje i dobro promješajte.
- Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa istisnite smjesu u obliku trakica na papir za pečenje. Stavite smjesu u ledenicu na 45 minuta.
- U velikoj zdjeli zagrijte biljno ulje na 180 Celzijevih stupnjeva. U njemu ispržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.
- Uz pomoć slamčice izbušite rupu kroz sredinu churrosa, pa ju napunite omiljenim namazom od lješnjaka i čokolade. Posipajte mljevenim cimetom i šećerom u prahu. Dobar tek!
Izvor: Punkufer