" "
Više

    " "

    PROMINSKI BRONZIN: Promocija domaće spize i očuvanje tradicionalnih recepata

     

    Potaknuti idejom i potrebom očuvanja autohtone domaće spize Radio Drniš uz potporu Općine Promina za Dan državnosti RH, 25. lipnja 2016. godine organizira gastro manifestaciju ‘Prominski bronzin’ s namjerom promocije domaćih jela i očuvanja njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, piše RadioDrniš.

     ‘Tradicijska jela danas su u mnogim sredinama neizostavan dio kulturnog nasljeđa, koje se želi očuvati i nerijetko zaštiti. Velika je šteta što se gubi taj dio kulturnog identiteta drniškog kraja. Iako nema puno jela koja mogu biti izvorno drniška, bogatstvo je kuhinje i u tome kako su je ljudi prilagodili podneblju i prilikama u kojima žive. Hrana je dio nematerijalne kulturne baštine koja se gubi s umiranjem starih ljudi koji su je pripremali i jeli. To je bila misao vodilja kada je još prije sedam godina začeta ideja o organizaciji gastro natjecanja pod nazivom ‘Drniški bronzin’ koja bi imala cilj promovirati kulturu kuhanja jela spravljenih na tradicionalan ali i suvremen način, od originalnih domaćih namirnica.

    U cijelosti pripremljeni projekt na realizaciju čekao je na neka bolja, manje krizna, vremena. Odličnog partnera ove godine pronašli smo u Općini Promina, a naš projekt pretvorio se u ‘Prominski bronzin’, manifestaciju na kojoj će Prominjani pokazati umijeće spremanja janjeće džigerice i veprovine s purom, u bronzinu/ kotliću na drvima’- ističe idejna začetnica projekta, direktorica Radio Drniša Anita Vukušić.

    – ‘Turist o tradicionalnoj ili bolje kazano domaćoj kuhinji zna onoliko koliko mu pokažu domaćini. U siromašnim vremenima, kada bi u kuću došao nezvani gost, ovdašnje domaćice su uvijek za saveznika imale samo – konobu, vrt i svoju maštu. Danas je obaveza ugostitelja i svih onih koji se bave seoskim turizmom da tu tradiciju gostoprimstva nastave. Osim pršuta i sira iz mišine naša domaća jela od mesa i bez mesa, baš kao i domaća vina, rakije, maslinovo ulje, med sa etiketom zdrave ekološke hrane sa naših prostora, trebali bi biti razlog više da se posjeti ovaj kraj. Gostima se možemo pohvaliti s bilo kojim domaćim jelom, a cjelokupnu ponudu i tradiciju prezentirati na suvremeni, moderni način’, dodaje Anita Vukušić.

    U Oklaju na Dan državnosti od 18 sati natjecat će se tročlani timovi koje čine Prominjci, pojedinci ili članovi pojedinih udruga, ustanova, domaćih tvrtki koji se mogu prijaviti do 23. lipnja do 15 sati na brojeve telefona: 099 314 6210 ili 022 881 018.

    Stručni žiri ocjenjivat će originalnost, izvornost recepta, način pripreme, kvalitetu jela, odjeću kuhara (izvorna, tradicijska), te dakako veselje i atmosferu cjelokupne ekipe.

    U središtu Oklaja, na trgu ispred Doma kulture zamirisat će i fiš paprikaš kojeg će spremati Udruga Slavonaca i Baranjaca ‘Hrast’, čobanac kojeg će kuhati predstavnici pet turističkih putničkih agencija iz Splitsko dalmatinske županije, a bit će i zalogajčića za one nešto drugačijeg ukusa. Jelo će se svim posjetiteljima dijeliti besplatno.

    Ujedno se priprema Sajam obrtničke i turističke ponude obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstva, domaće radinosti, obrtnika i udruga s naglaskom na autohtone i eko proizvode. Svoje proizvode izložit će 20-tak izlagača sa šireg prostora Šibensko-kninske županije.

    Dodajmo kako u okviru manifestacije “Prominski bronzin”, Udruga prominskih vinara ‘Debit’ organizira 3. Smotru vina prominskog kraja. Uzorci se dostavljaju do 21. lipnja do 14.00 sati u Domu kulture. Informacije na telefon 098 169 8941.

    U prigodnom programu nastupiti će KUU Promina i njihovi gosti, dok od 22.00 sata je koncert grupe Vrata i završnica svega vatromet u 24.00 sata.

    IZVOR: RadioDrniš

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Djeca iz vrtića Kućica ‘zaronila’ u svijet...

    Tijekom proteklog tjedna, mališani iz Dječjeg vrtića Šibenska maslina, područnog objekta Kućica, s radošću su sudjelovali na ovogodišnjem Festivalu znanosti, tijekom kojeg se nizom...

    Nestabilan početak svibnja prati nas do kraja tjedna

    Kako je i počeo, prvi svibanjski tjedan nastavit će se promjenjivim i svježijim vremenom, osobito do subote uz povremenu kišu, često u obliku i...

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    NAJNOVIJE

    FOTO Djeca iz vrtića Kućica ‘zaronila’ u svijet znanosti

    Tijekom proteklog tjedna, mališani iz Dječjeg vrtića Šibenska maslina, područnog objekta Kućica, s radošću su sudjelovali na ovogodišnjem Festivalu znanosti, tijekom kojeg se nizom...

    Nestabilan početak svibnja prati nas do kraja tjedna

    Kako je i počeo, prvi svibanjski tjedan nastavit će se promjenjivim i svježijim vremenom, osobito do subote uz povremenu kišu, često u obliku i...

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...