" "
Više

    " "

    PESTICIDI U VOĆU I POVRĆU: Znamo li što jedemo?

     

    Da se voće i povrće tretira pesticidima, dobro je poznato, no znamo li što na kraju jedemo? Stručnjaci tvrde kako su pravila jasno propisana, a opasni kemijski spojevi moraju biti ispod neškodljive razine. Ipak, na tržištu se već nude posebne tekućine za ispiranje ostataka pesticida i voska

    Na policama voće i povrće izgleda savršeno i primamljivo, no je li i zdravo i smije li se odmah  konzumirati?

    Za zaštitu kultura koriste se na stotine djelatnih tvari, a da bi plodovi i nakon dužeg stajanja izgledali svježe, koriste se i voskovi. Kako bi se sve to ispralo, osmišljen je takozvani detox sprej na bazi octene kiseline i sode bikaorbone.

    “Djeluje tako da razgrađuje voskove, one herbicide, pesticde koji se gore nalaze i prljavštine. Ostavite da odstoji jedno pet minuta i isperete s najobičnijom vodom”, pojasnio je kemičar i voditelj proizvodnje Zvonko Šaleg.

    “Razvili smo jednu vrlo zanimljivu formulu proizvoda. Znači, bitni su omjeri koji izazivaju kemijsku reakciju”, dodaje Vlatko Kalapoš, direktor tvrtke.

    Uvjeravaju skoro je dvostruko efikasnije od pranja običnom vodom. Koliko je ono što jedemo tretirano i opasno, profesorica Renata Bažok sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta odgovara – pravila su u proizvodnji vrlo jasna. Kao i rok koji mora proći od zadnje primjene kemijske zaštite pa do berbe – takozvana karenca.

    “Ako poljoprivredni proizvođači, a oni su obavezni to raditi, poštivaju karencu, sredstva za zaštitu bilja u trenutku kada se proizvod bere ili žanje, zapravo više u sebi ne sadržavaju ostatke koji bi bili iznad te tolerance, te MDK ili neškodljive količine”, pojasnila je Renata Bažok s Agronomskog fakulteta.

    Drugim riječima, ako se proizvođači drže pravila, trebali bi biti sigurni.

    “Samo normalno oprati u vodi. Malo jače, ali zapravo jedan dio sredstava za zaštitu bilja nije samo na biljci, on je i u biljci”, upozorava Bažok.

    I možemo se samo nadati da nas propisi, koji se u laboratorijima i provjeravaju, doista i štite od otrova.

    Izvor: Rtl.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na...

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni...

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju...

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni grad Šibenik donosi detaljne upute

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju vidljivosti energetskih i klimatskih politika

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...