" "
Više

    " "

    IZVRSTAN TRIK: Znate ono kada kuhano jaje ne možete lijepo oguliti? Evo u čemu je kvaka

     

    Kuhanje jaja djeluje kao najlakši kulinarski zadatak, ali svatko od nas se barem jednom susreo s ljuskom koju je teško oguliti, žutanjokm koji se mrvi, bjelanjkom koji kao da je od gume…

    To su samo neki od problema s kojima se možete susresti prilikom pripremanja omiljenog doručka.

    Savjet je sljedeći: umjesto da jaje promatrate kao jednu namirnicu, trebali biste ga promatrati kao dvije, odnosno žutanjak i bbjelanjak, jer im je potrebna različita temperatura da bi dobili idealnu konzistenciju.

    Prava temperatura za kuhanje bjelanjka su 82 stupnja Celzijusa, objašnjava kuhar J. Kenji López-Alt u novoj kuharici The Food Lab: Better Home Cooking Through Science koja sa znanstvene strane istražuje pripremu određenih namirnica.

    Protein od kojeg se sastoji bjelanjak na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nježan zalogaj, koji ne ostavlja dojam da žvaćete gumu. Međutim, to je pet stupnjeva viša temperatura od one koja odgovara žutanjku koji na toj temperaturi postaje suh, krhak i zelenkast.

    Potom slijede problemi s guljenjem. Ako jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se bjelanjak prerano skuhati u odnosu na žutanjak, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje.

    Trik je, tvrdi López-Alt, da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu. Potom nastavite kuhati na laganoj vatri.

    López-Alt je testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i provjeravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti.

    Dovoljno je da, kada nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite kuhati jaja još 11 minuta i bit će savršeno.

    IZVOR: B92/Magazin.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Kazalište u subotu, 4. svibnja domaćin 14. Smotre...

    U organizaciji Šibensko-kninske županije i u suradnji s Hrvatskim saborom kulture u subotu, 4. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku...

    Zeleni grad na Jadriji zasadio 25 novih tamarisa...

    Zeleni grad Šibenik nastavlja sa sadnjom i uređenjem zelenih površina u gradu i izvan njega. Novih 25 stabala Tamarix tetrandra zasadili su radnici Zelenog grada...

    Šibenik trijumfom nad Jarunom preuzima prvo mjesto: ‘Imamo...

    Nogometaši Šibenika nastavljaju hod prema tituli, prema povratku u elitni rang hrvatskog nogometa. U tom maršu nanizali su devet pobjeda, a dođu li do...

    NAJNOVIJE

    Kazalište u subotu, 4. svibnja domaćin 14. Smotre folklora Šibensko-kninske županije

    U organizaciji Šibensko-kninske županije i u suradnji s Hrvatskim saborom kulture u subotu, 4. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku...

    Zeleni grad na Jadriji zasadio 25 novih tamarisa od glavnog mula prema kabinama

    Zeleni grad Šibenik nastavlja sa sadnjom i uređenjem zelenih površina u gradu i izvan njega. Novih 25 stabala Tamarix tetrandra zasadili su radnici Zelenog grada...

    Šibenik trijumfom nad Jarunom preuzima prvo mjesto: ‘Imamo mentalitet pobjednika’

    Nogometaši Šibenika nastavljaju hod prema tituli, prema povratku u elitni rang hrvatskog nogometa. U tom maršu nanizali su devet pobjeda, a dođu li do...