" "
Više

    " "

    Zanimljiv projekt za domicilno stanovništvo i za turiste

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

     

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije odlučila je oteti zaboravu projektom ‘Taste like… marenda’. Projekt su, uz suradnike iz lokalnih turističkih zajednica, predstavili danas medijima na šibenskoj ‘Maloj loži’.

    Ideja projekta je očuvati i revitalizirati koncept marende te gastronomske vrijednosti i tradicijske običaje Šibensko-kninske županije. Želja je brend ‘marende’ učiniti prepoznatljivim i atraktivnim, kako lokalnom stanovništvu, tako i stranim posjetiteljima čime bi se obogatilo ponudu naše županije.

    – Marendu mi svi vrlo dobro znamo, obrok je to koji se jeo za ‘preživjeti’ do ručka, a posebno na mjestima gdje su se obavljali teški fizički poslovi. Danas, kada je sve manje tog teškog fizičkog rada, marenda u nekadašnjem obliku izlazi iz naših života. Želimo dati doprinos kako bi se ta tradicija očuvala i učinila prepoznatljivom i izvan lokalnih okvira. Gastronomiju vidimo kao jedan od naših najboljih resursa koji može smanjiti sezonalnost naše ponude i ponuditi gostima proizvode s većom dodanom vrijednošću, ali i poseban užitak, a domaćim ljudima priliku za zaradu – kazao je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

    ‘Taste like… marenda’ zamišljena je kao ciklus od šest gastro događaja svakog prvog vikenda u mjesecu. Prva je u subotu, 4. svibnja u Šibeniku na Maloj loži od 10 do 14 sati, u lipnju je u Rogoznici, srpanj je rezerviran za Kistanje, kolovoz za Knin, rujan za Betinu, a u listopadu završava u Vodicama.

    – Jezgru manifestacije činit će priprema marende od strane dvaju lokalnih ugostitelja, koji će prezentirati pripremu nekih tipičnih jela ovisno o specifičnostima razdoblja u godini i mikrolokacijskim posebnostima. Uz to će biti vezana i ponuda lokalnih vinara. Uz hranu i vino ide i pjesma, opet lokalnih izvođača, a posjetitelji će imati priliku kupiti namirnice od kojih se marende spremaju i to od lokalnih OPG-ova. Svaku marendu pratit će i radionice za djecu, a u Šibeniku će biti organiziran i obilazak grada uz pomoć šibenske udruge vodiča – najavio je Šakić.

     

    Marenda u Šibeniku, nastavak je projekta u kojem predstavljamo tradiciju i običaje našeg kraja.

    – Udruga vodiča ‘Mihovil’ u Šibeniku će u 10 sati pripremiti gastro igrokaz nazvan ‘ Od brudetože, priko buklije do dišpetože’. Jela će pripremati Konoba Pelegrini i Bistro Visiani, a uz njih će biti i naši vinari, Vinoplod Vinarija Šibenik, Testament, Rak i Baraka te nekoliko lokalnih OPG-ova koji će ponuditi svoje proizvode. Za glazbeni dio zaduženi su klapa ‘Sebenico i DJ Žika, mini slastičarsku radionicu za djecu vodit će Martina Ristić Stipandžija, a radionicu izrade šibenske kape, Zvonimira Krvavica. Za radionice se treba ranije prijaviti preko službene stranice TZ Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije – kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

    U Betini su osmislili koncept marende u škveru, što je bio običaj kada su žene u košarama donosile marendu muževima i sinovima, a zvuk zvona bi u 10.30 sati oglasio početak marende. Djeca će imati svoju kulinarsku radionicu, a bit će postavljena i izložba o lokalnoj prehrani betinskog kraja.

    Rogozničani će se posebno posvetiti najmlađima kojima će se kroz igru i zabavu pokazivati kako se kuha, a za marendu su zaduženi njihovi najveći i najstariji restorani Antonijo i Mario, a glazbena pratnja marendi bit će mandolinska izvedba.

    Svi programi marendi bit će na vrijeme oglašeni na stranicama županijske i lokalnih TZ-a.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva...

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili...

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva nova gola preuzeo vrh ljestvice najboljih topnika lige

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili ni Vodičani

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...