Županijska komora Šibenik u suradnji sa Županijskim komorama Dubrovnik, Split, Zadar i Otočac organizirale su panel raspravu ‘Gastronomija kao turistički proizvod’ koji se održala danas, 29. veljače u hotelu Olympia Sky u Vodicama.
Panelom se htjelo potaknuti na razgovor o prehrani s naglaskom na Dalmaciju koja ima za cilj promoviranje, istraživanje i razmjenu znanja o kulturnoj baštini i gastronomiji ovoga područja, a ujedno i pozicioniranje u ukupnoj hrvatskoj ponudi kao punopravna, ali ne i dovoljno prepoznata.
Na panelu su sudjelovali hotelijeri, ugostitelji, proizvođači hrane, stručnjaci za prehranu, kuhari, nutricionisti, predstavnici lokalnih uprava i samouprava, državnih i županijskih agencija, turističkih zajednica i svi ostali zainteresirani dionici s ciljem razmijene iskustava, promoviranja tradicionalnih jela i tehnika pripreme hrane i prezentiranje inovacija.
Uvod u panel bilo je predavanje Snježane Boranić Živoder iz Instituta za turizam koja je obuhvatila tri teme; Obilježja gastronomije i gastronomskog turizma, Kretanja na tržištu vezana uz potražnju za proizvodima iz gastronomskog turizma i Potencijali razvoja gastronomskog turizma u Šibensko-kninskoj županiji.
Panel je moderirala Dijana Katica iz Udruge „Klub članova selo“ a sudjelovali su:
Katija Guljelmović, OPG Pašeta, Dubrovačko – neretvanska županija
Jelena Tabak, Tiramoli d.o.o. i predsjednica udruženja HGK za ugostiteljstvo, Splitsko-dalmatinske županije
Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibensko-kninska županija,
Martina Pernar Škunca, Paška sirana, Udruga proizvođača Paškog sira, Zadarska županija,
Krešimir Šakić, TZ Šibensko-kninska županija