Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelio Jezerskom zelenjaku i Jezerskoj ogrlici oznaku Hrvatski otočni proizvod 2016.
Pravo korištenja oznake HOP, ministarstvo je dodijelilo Kulturno-umjetničkom društvu Koledišće iz Jezera, koje se prijavilo kao proizvđač ‘Jezerskog zelenjaka’ i ‘Jezerske ogrlice’.
Ako ste se spremni upustiti u izradu ‘zelenjaka’ evo recepta na jezerskom dialektu:
‘U dva deca mlake vode izmrvi se jedan friški kvas (kockica), doda se jedna zličica brašna i jedna cukra. Ostavi se na teplomu mistu da se digne. U jednu širju zdilu stavi se jedan kil brašna i u sredini brašna napravi se jamica, u koju se ulije dignuti kvas, dva, tri prstohvata soli i jušna zlica maslinovoga ulja. To se sve misi rukama. Doda se još malo mlake vode ako triba. Tisto se stavi kisati po ure. Ukisano tisto se podili na dva dila i svaki dija se razvuče po stolu (stol mora biti pobrašnen) u veličini luštijere, a debljine oko jedan i po do dva centimetra. Jedan dija se stavi u luštijeru namazanu maslinovim uljemn i nadije se nadivon: tri do četiri jabuke izregetane, šaku suhih grožđic, nasickati dva do tri rukoveta blitve, jednu šaku nasickanih orihov, tri šake cukra, 1 dec maslinovoga ulja, malo nite, nesickanog petrusimena i poljskoga luka. Sve se to izmiša i stavi na tisto koje je već u luštijeri. Drugi dija tista se stavi priko toga. Krajevi donjega i gornjega tista se malo zavrnu. Stavi se peći na 180 C oko po ure. Vidi se da je gotovo kad se gornja kora malo zarumeni.’
Foto: Facebook