Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te svim ostalim ustanovama za odgoj i obrazovanje diljem županije, pa tako i u OŠ Rogznica.
DOMAĆI KOLAČI
– Svega je bilo u izobilju. Iskazale su se naše mame, bake i umijesile su, te poslale mnoštvo kolača. Naša pekara Krka donirala je peciva, a učiteljica Nada Balov nije mogla odoljeti pečenju savijače od jabuka. Svi učitelji prezentirali su svoje projekte, don Filip Rodić je svu hranu blagoslovio. Uživali smo – kazali su u rogozničkoj Osnovnoj školi.
Naravno da su mališani dobili zadatke, vezane uz temu Dana kruha.
– Prvi razred izradio je ‘piramidu zdrave prehrane’, drugi je imao temu ‘rogač’, treći je obradio temu samoniklog ljekovitog bilja, četvrti razred posvetio se povrću i izrekama o kruhu, peti razred je obrađivao temu ‘lavande’, šesti se bavio dunjama i pekao kolače u školskoj kuhinji, sedmaši su se bavili manadrinama, dok su osmaši imali zadatak obraditi bajame i smokve – ispričali su nam u ovoj pučkoškolki.
UČILI O KRUHU
Posebno je bilo zanimljivo prvašićima i drugašićima koji su jedan dan nastave proveli u pekari trgovačkog lanca ‘Djelo’ u Ražinama. Upoznali su se s načinom pripreme kruha, pokušali su čak sami umijesiti tijesto za peciva, a na koncu su sve urađeno ispekli i s užitkom pojeli.
Interesantna je činjenica kako su hrvatski primorski krajevi, posebice južni, poznati kao veliki korisnici kruha, odnosno u samom su svjetskom vrhu po konzumaciji ovog proizvoda. Dolaskom krize pekari tvrde prodaja kruha je narasla, posebno kada u vrijeme raznih sniženja. Podsjetimo, kruh kao namirnica koristi se najmanje 10.000 godina i u načinu pripreme nije bilo velikih promjena, slično kao kod piva i vina. Malo brašna, vode i soli i eto nam kruha.