U svojim kalendarima rezervirajte subotu, 7. rujna u 10 sati, za petu marendu u sklopu projekta ‘Taste like… marenda’, u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije i TZ Betina. U Betini vas očekuje bogata gastro ponuda, gostovanja vinarija Vinoplod Šibenik, Baraka, Birin i Livaić, zanimljiva gastro priča, izložba starih jela, odličan glazbeni program, prikaz betinske tradicije, radionice za djecu i odrasle te prodaja domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova i kreativaca.
Zbog svog položaja, izgleda i načina gradnje, Betina se smatra jednim od ljepših mjesta na Jadranu. Osim prehrane školjkama, u Betini je bila zastupljena i prehrana povrtnicama. Dosta su se jele grahorice – bob, čičvarda (slanutak), fažol, biži (grašak). Poznato povrće je i stara sorta rajčice – Betinska pomidora – mesnate i velike pomidore od kojih se svaku jesen spravljala kušerva (koncentrat od rajčice). U polju se još uzgajao kupus, krumpir, blitva, krastavci i ostale povrtnice koje su žene prodavale od Zadra do Šibenika. Spravljala su se razna jela i variva na bazi spomenutog povrća.
U Modravama kod Vranskog jezera su Betinjani imali velike površine maslinika i radilo se maslinovo ulje koje se u prošlosti dostavljalo na kraljevski dvor u Beču zbog posebnog okusa koje je imalo. Na Modravama su također bili i vinogradi od kojih se radilo vino, i prošek koji je bio glavni sastojak za najpoznatije betinske slastice – pršunate (fritule). A koliko su te namirnice bile bitne u povijesti, kroz zanimljivu gastro priču ‘Puna usta betinske marende’ ispričat će vam vodiči iz UTV Mihovil Šibenik. Cijela priča bit će dodatno potkrijepljena i zanimljivom izložbom „Kako su jeli naši stari?“, koja će biti postavljena za vrijeme trajanja manifestacije na glavnoj lokaciji, Trgu na moru.
– U Betini je bilo puno škverova pa su žene svaki dan u 10.30 sati svojim muževima koji su tamo radili nosile u kartilcima (košaricama) marendu. Da je vrijeme od marende znalo se tako što bi u najvećem škveru zazvonilo zvono koje je bilo jako i čulo se kroz cilo misto. Na znak zvona, sve bi se žene brodograditelja zaputile prema škverovima s marendom – poručuju iz TZ Betina.
Tradicionalne marende u Betini će pripremati ekipa iz restorana Na moru, Restorana Stari mlin i Konobe Treva, a moći ćete uživati u vrhunskih vinima Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Birin, Vinarije Baraka i Vinarije Livaić.
Za dobru atmosferu pobrinut će se M.S.A.Q. kombinacijom različitih glazbenih žanrova u jedinstvenoj i prepoznatljivoj interpretaciji. Na marendi će nam se pridružiti i KUD Zora Betina, najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja koja brižno njeguje svoju kulturno-umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice.