Na Veleučištu Marka Marulića u Kninu, održava se okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem na temu – Sir iz mišine – suradnja znanosti i proizvodnje u očuvanju i trženju autohtonog proizvoda. Cilj skupa je razmjeniti znanja i iskustva gospodarstvenika i znanosti, te se upoznati sa dobrom praksom zemalja koje također proizvode ovu vrstu sira. Na okruglom stolu sudjeluju gosti iz Bosne i Hercegovine i Turske, a u predvorju Veleučilišta upriličena je izložba sira iz mišine, raznih proizvođača. Tako posjetitelji, među ostalim, mogu vidjeti i kušati tradicionalni turski Tulum sir.
Kako se proizvodi i prodaje ovaj sir, na okruglom stolu danas, govorit će prof.dr. Fehmi Yazici, sa Ondokuz Mayis University, iz Turske.
Današnji okrugli stol organizira se u okviru otvorenog dana Veleučilišta, a u suradnji s Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. To je dio aktivnosti projekta Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije, koji je financiran iz sredstava EU, a glavni mu je cilj jačanje veza između znanosti i gospodarstva.
Sir iz mišine specifičan je autohtoni proizvod Dalmatinske zagore s velikim mogućnostima plasmana na domaće i inozemno tržište. Zaštitom ovog proizvoda oznakom izvornosti, standardizirat će se proizvodnja, otvoriti novi prodajni kanali poput turizma, a povećana će potražnja dovesti do povećanja proizvodnje ovoga sira. Upravo to je cilj suradnje znanstvenika i proizvođača, koja je na ovom proizvodu očita i traje već nekoliko godina, kazao je prof. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
IZVOR: Hrvatski radio Knin