Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik i ove su godine organizirali pripremu i podjelu bakalar građanima i posjetiteljima Šibenika. Po tradicionalnoj recepturi kod zgrade kazališta, u mega tavi pripremili su brudet od bakalara, a nisu izostale ni fritule šibenskih obrtnika i kuhano vino.
– Ove godine smo uzeli najkvalitetniji krumpir i bakalar koji se danas može naći na tržištu. Bakalar je onaj vakumirani prešani i ima ga 70 kilograma i krumpira je 200 kilograma. Tradicionalno smo tim namirnicama donirali Pučke kuhinje Caritasa u Šibeniku i Kninu i imat ćemo više od tisuću porcija bakalara – kazao nam je Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.
Šibenski obrtnici svjesni su da su svojim sugrađanima osigurali blagdansku deliciju koju, s obzirom na aktualnu cijenu, mnogi neće pripremati u svojim domovima.
– To nam je i bio cilj. Uvijek smo željeli napraviti, ne samo šušur, nego smo zbog posebnosti bakalara kao blagdanske tradicionalne delicije, a danas mnogima preskupe, željeli priuštiti taj miris i okus svima onima koji to sebi, na žalost, ne mogu priuštiti. Dali smo si truda i zadnjih 20-ak godina svake godine svakome tko dođe ovdje ponudimo bakalar – kaže Smolić.
Receptura pripreme je iz godine u godinu ista, provjerena i ukusna.
– Mi uvijek idemo s onim tradicionalnim receptom. Bakalar i krumpir u omjeru jedan naprama tri i maslinovo djevičansko ulje, papar, sol, luk i petrusimen – nabrojao je Smolić sastojke koji su zamirisali duž Kalelarge i Masne.
Obrtnicima nije izostala ni pomoć iz šibenske gradske uprave pa su tako u miješanju, jednom od zahtjevnijih fizičkih poslova u pripremi bakalara ‘ruku dali’ Paško Rakić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
– Ovdje sam ‘liva ruka’ za mišanje bakalara i više simbolična pomoć obrtnicima koji sve ovo pripremaju i koji su kapo cijele priče. Mi iz gradske uprave ih pratimo, kao što pratimo i većinu naših poslovnih subjekata, odnosno ljudi koji rade u gradu Šibeniku. Sama ponuda za građane i nije toliko simbolična jer je kupljen onaj najskuplji bakalar, mislim da je kil preko 60 eura, a tu je i 10 litara djevičanskog ulja. Ljudi su se već okupili, ali koliko pamtim nikad nije falilo – kazao je Mileta.
Niti 20-ak minuta nije trebalo da jake snage obrtnika podijele brojnim Šibenčanima deliciju koja u Šibeniku tradicionalno otvara blagdanske dane.