Jeste li se ikada zapitali što vašem tijelu radi ispijanje Coca-Cole? Portal Truth Theory napravio je infografiku baziranu na istraživanju. Pokazali su što se događa u tijelu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena.
Ovo su rezultati:
- Prvih 10 minuta U tijelu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan.
- 20 minuta Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.
- 40 minuta Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.
- 45 minuta Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
- 60 minuta Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.
Objašnjenje stručnjaka:
– Coca-Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana puna su kiselina koja oštećuje zubnu caklinu i vodi karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza – objašnjava bivši ljekarnik dr. Sameer Pate.
Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.
– Redovita konzumacija većih količina napitaka kao što je Coca-Cola pogodujepovećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za Coca-Colu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbjegavati – kaže nutricionistica Ella Allred.
Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.
– Kofein u Coca-Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, in opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga – dodaje nutricionistica.
Stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece.
izvor:24sata