Više

    Tako kremasto

    Umak od bundeve gotov je začas, a s njokima se slaže odlično

     

    Jesen je savršeno vrijeme za uživanje u jednostavnim, ali toplim i utješnim jelima koja nas griju u hladnijim danima. Jedan od glavnih sezonskih sastojaka svakako je bundeva, koja svojom slatkastom aromom i bogatim okusom unosi dašak jeseni u svaki obrok.

    Osim što je fina, bundeva je i iznimno zdrava — prepuna je vitamina A, vlakana i antioksidansa, što je čini idealnim izborom za lagana, ali zasitna jela.

    Kremasti umak od bundeve sjajno se slaže s njokima, donosi im savršen balans okusa i teksture. Ovaj je recept brz i jednostavan, a ujedno pruža osjećaj topline domaće kuhinje. Savršen je za one trenutke kada želite pripremiti nešto hranjivo, a opet ne prekomplicirano.

    S njokima u kremastom umaku od bundeve imat ćete pravi jesenski obrok na stolu u tren oka, piše Zadovoljna.hr

    Njoki u umaku od bundeve – sastojci

    500 g njoka

    400 g bundeve (muškatne ili hokaido), oguljene i narezane na kockice

    200 ml vrhnja za kuhanje

    2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

    1 manji luk, sitno nasjeckan

    50 g ribanog parmezana

    maslinovo ulje ili maslac

    sol i papar (po ukusu)

    prstohvat muškatnog oraščića

    svježi timijan ili peršin (za ukrašavanje)

    Njoki u umaku od bundeve – priprema

    U loncu zakuhajte vodu i dodajte narezanu bundevu. Kuhajte oko 10-15 minuta, dok bundeva ne omekša. Ocijedite je i zgnječite vilicom ili mikserom kako biste dobili pire od bundeve.

    U tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne omekša i postane proziran, oko 3-4 minute. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu, pazeći da ne zagori.

    U tavu dodajte pire od bundeve i dobro promiješajte. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i smanjite vatru. Lagano kuhajte 5-7 minuta, dok se umak ne zgusne i ne postane kremast. Dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.

    U međuvremenu u velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte malo soli i skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.

    Kad su njoki kuhani, ocijedite ih i dodajte u tavu s umakom. Pažljivo ih promiješajte kako biste ih dobro obložili kremastim umakom od bundeve.

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Bruno Sabioni novi trener Solarisa

    Trenerska smjena, nakon nogometnog i košarkaškog kluba (dvostruka), dogodila se i u šibenskom vaterpolskom klubu. Naime, iz VK Solaris izvijestili su kako će Denisa...

    Dio Tisna bez struje u petak, 31. siječnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak, 31. siječnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    FOTO U KK Phoenix ponosni za izvedbu svojih...

    Zapažene rezultate ostvarili su članovi Karate kluba Phoenix na međunarodnom turniru u Sloveniji Rogaška Slatina Open 2025 koji je okupio preko 400 natjecatelja iz...

    Vozač (53) u Bilicama odbio alkotestiranje, trijeznio se...

    Policijski službenici Postaje prometne policije Šibenik su tijekom kontrole cestovnog prometa, u nedjelju 26. siječnja u 23.40 sati u Bilicama, zaustavili 53-godišnjeg vozača osobnog...

    NAJNOVIJE

    Bruno Sabioni novi trener Solarisa

    Trenerska smjena, nakon nogometnog i košarkaškog kluba (dvostruka), dogodila se i u šibenskom vaterpolskom klubu. Naime, iz VK Solaris izvijestili su kako će Denisa...

    Dio Tisna bez struje u petak, 31. siječnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak, 31. siječnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    FOTO U KK Phoenix ponosni za izvedbu svojih članova u Sloveniji, a posebno na debitante

    Zapažene rezultate ostvarili su članovi Karate kluba Phoenix na međunarodnom turniru u Sloveniji Rogaška Slatina Open 2025 koji je okupio preko 400 natjecatelja iz...

    Vozač (53) u Bilicama odbio alkotestiranje, trijeznio se u policiji

    Policijski službenici Postaje prometne policije Šibenik su tijekom kontrole cestovnog prometa, u nedjelju 26. siječnja u 23.40 sati u Bilicama, zaustavili 53-godišnjeg vozača osobnog...