Više

    Tako kremasto

    Umak od bundeve gotov je začas, a s njokima se slaže odlično

     

    Jesen je savršeno vrijeme za uživanje u jednostavnim, ali toplim i utješnim jelima koja nas griju u hladnijim danima. Jedan od glavnih sezonskih sastojaka svakako je bundeva, koja svojom slatkastom aromom i bogatim okusom unosi dašak jeseni u svaki obrok.

    Osim što je fina, bundeva je i iznimno zdrava — prepuna je vitamina A, vlakana i antioksidansa, što je čini idealnim izborom za lagana, ali zasitna jela.

    Kremasti umak od bundeve sjajno se slaže s njokima, donosi im savršen balans okusa i teksture. Ovaj je recept brz i jednostavan, a ujedno pruža osjećaj topline domaće kuhinje. Savršen je za one trenutke kada želite pripremiti nešto hranjivo, a opet ne prekomplicirano.

    S njokima u kremastom umaku od bundeve imat ćete pravi jesenski obrok na stolu u tren oka, piše Zadovoljna.hr

    Njoki u umaku od bundeve – sastojci

    500 g njoka

    400 g bundeve (muškatne ili hokaido), oguljene i narezane na kockice

    200 ml vrhnja za kuhanje

    2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

    1 manji luk, sitno nasjeckan

    50 g ribanog parmezana

    maslinovo ulje ili maslac

    sol i papar (po ukusu)

    prstohvat muškatnog oraščića

    svježi timijan ili peršin (za ukrašavanje)

    Njoki u umaku od bundeve – priprema

    U loncu zakuhajte vodu i dodajte narezanu bundevu. Kuhajte oko 10-15 minuta, dok bundeva ne omekša. Ocijedite je i zgnječite vilicom ili mikserom kako biste dobili pire od bundeve.

    U tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne omekša i postane proziran, oko 3-4 minute. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu, pazeći da ne zagori.

    U tavu dodajte pire od bundeve i dobro promiješajte. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i smanjite vatru. Lagano kuhajte 5-7 minuta, dok se umak ne zgusne i ne postane kremast. Dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.

    U međuvremenu u velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte malo soli i skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.

    Kad su njoki kuhani, ocijedite ih i dodajte u tavu s umakom. Pažljivo ih promiješajte kako biste ih dobro obložili kremastim umakom od bundeve.

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća u Primoštenu, motor sletio s ceste

    Nešto iza 15 sati motor je sletio s ceste na području Primoštena, doznajemo u Županijskom centru 112, a na intervenciju su pozvani i šibenski...

    Počela devetnica sv. Mihovilu: Prvi dan bio je...

    Devetnica svetom Mihovilu, zaštitniku grada Šibenika i šibenske biskupije, počela je u petak 20. rujna u katedrali svetog Jakova. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik...

    Rezultati radionica ‘Logorun-otočke taktike’ popodne u Društvenom centru...

    Nove ideje za Logorun spremno je prezentirati javnosti 16 kreativnih i motiviranih pojedinca iz različitih područja koji su se u Tribunju protekla tri dana...

    FOTO Anđine cure osvojile međunarodni turnir u Dugopolju,...

    Košarkaška akademija Anđa Jelavić osvojila je još jedan trofej. Zaslužila ga je ekipa 2012. i 2013. godišta zauzevši u konkurenciji šest ekipa prvo mjesto...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća u Primoštenu, motor sletio s ceste

    Nešto iza 15 sati motor je sletio s ceste na području Primoštena, doznajemo u Županijskom centru 112, a na intervenciju su pozvani i šibenski...

    Počela devetnica sv. Mihovilu: Prvi dan bio je u znaku dječjih zborova

    Devetnica svetom Mihovilu, zaštitniku grada Šibenika i šibenske biskupije, počela je u petak 20. rujna u katedrali svetog Jakova. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik...

    Rezultati radionica ‘Logorun-otočke taktike’ popodne u Društvenom centru Tribunj

    Nove ideje za Logorun spremno je prezentirati javnosti 16 kreativnih i motiviranih pojedinca iz različitih područja koji su se u Tribunju protekla tri dana...

    FOTO Anđine cure osvojile međunarodni turnir u Dugopolju, Anđela Ban MVP

    Košarkaška akademija Anđa Jelavić osvojila je još jedan trofej. Zaslužila ga je ekipa 2012. i 2013. godišta zauzevši u konkurenciji šest ekipa prvo mjesto...