Listovi smokve bogati su antioksidansima, vitaminima i mineralima te mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, poboljšanju probave i jačanju imunološkog sustava, a sasvim su zapostavljeni u našij prehrani.
Bile suhe ili svježe, smokve su rajsko voće koje često viđamo na tanjurima ljudi koji baš znaju uživati u hrani, a kako bismo ih maksimalno iskoristili, u nastavku donosimo recept za sirup od smokvina lista.
Gotov je doista brzo, jeftin je, a oduševit će i velike i malene.
Sirup od smokvina lista – sastojci:
- 30 smokvinih listova
- 1 litra vode
- Sok dva limuna
- 1 kg šećera (ili pola kg šećera, a pola meda)
Sirup od smokvina lista – priprema:
- Oprati listove smokve i ukloniti peteljke. Stavite ih u dublju posudu, nalijte vodu i natopite ih u vodi oko 20 minuta.
- Procijedite pa prebacite u posudu u kojoj će se kuhati i prelijte ih litrom vode.
- Kuhajte listove oko pola sata, uklonite s vatre i ostavite ih u vodi da se sasvim ohlade.
- Kad su se listovi ohladili, procijedite ih pa vodu u kojoj su se kuhali ponovno stavite na vatru.
- Dodajte šećer (ili med i šećer) te limunov sok.
- Nakon što zakuha, kuhati još pet minuta.
- Vrući sirup uliti u boce.