Koliko ste puta čuli da je potrebno smanjiti količinu pržene hrane koju konzumiramo? Stručnjaci savjetuju da više jedemo svježeg voća i povrća te hrane koja je minimalno termički obrađena – npr. na pari ili kuhana u vodi, piše Punkufer.hr.
- Procesirane mesne prerađevine
“Mnogi ne znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala slaninu u istu kategoriju kao i duhan kada je u pitanju karcinogeneza”, kaže dr. Reyzan Shali. “Obavili smo dobar posao tražeći ljude da se odreknu pušenja, ali zašto nismo to učinili i sa slaninom?”
Ništa zdravije nisu kobasice, hrenovke i druge vrste procesiranih mesnih prerađevina, poput salama.
“Svjetska zdravstvena organizacija je klasificirala procesirano meso kao karcinogen iz grupe 1, što znači da može uzrokovati rak. Procesirano meso sadrži kemikalije koje nisu prisutne u svježem mesu”, tvrdi nutricionistica Angela L. Lago.
Više pročitajte OVDJE.