Dunja je voće koje izgledom podsjeća na krušku. Potječe iz drevne Perzije, a stablo dunje se često uzgajalo zbog ljepote. Sok od dunja odličan je način upotrebe ovih plodova, a njezine dobrobiti i recepte za pripremu soka pročitajte u nastavku, piše Krenizdravo.hr.
Autori poljoprivrednog portala Plantea o dunji ističu:
Dunja je stablo iz porodice ruža, a njen plod je nepravilno okrugao, žućkaste boje i velik do 12 centimetara u promjeru. Plod dunje ima tvrdo, mirisno i gorko meso.
Originalno je dunja porijeklom iz jugozapadne Azije, a odgovara joj duboka topla zemlja te puno sunčevog svjetla.
Osim samog ploda, mogu se koristiti i drugi dijelovi stabla dunje poput listova i sjemenki. Ipak, najraširenija je upotreba ploda za pripremu ukusnih jela te za širenje mirisa s ormara.
Više pročitajte OVDJE.