Iako su jaja hranjiv, nemasan izvor proteina, sadrževelike količine kolesterola. A ovih ih je dana u izobilju. “Svako jutro jedno jaje…” dobro je poznata poslovica, no čini se da možete pojesti i više od toga bez straha za zdravlje.
Nova studija pokazala je da, umjerena konzumacija jaja može biti dobra za vaše srce. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ljudi s postojećom srčanom bolešću ili dijabetesom trebali razgovarati sa svojim liječnikom.
Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli 12 obogaćenih jaja tjedno imali slične razine kolesterola nakon četiri mjeseca u usporedbi s onima koji su jeli manje od dva jaja bilo koje vrste tjedno. Obogaćena jaja sadrže manje zasićenih masti i dodatne vitamine i minerale, kao što su jod, vitamin D, selen, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline. To se postiže hranjenjem kokoši posebnom hranom.
Studija, koja će biti predstavljena 6. travnja na godišnjem znanstvenom skupu Američkog koledža za kardiologiju, uključila je 140 ljudi u dobi od 50 godina ili starijih koji su imali kardiovaskularne bolesti ili su bili pod visokim rizikom od njih. Čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti uključuju visoki krvni tlak, visok kolesterol, pretilost i dijabetes, piše Večernji list, a cijeli tekst pročitajte OVDJE.