Više

    Okus Mediterana

    Recept za punjene lignje na sicilijanski način

     

    Znamo da ima pregršt recepata za punjene lignje jer lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obavezne sjeckane popržene krakove, piše dnevnik.hr.

    Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj za lignje na sicilijanski načingdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, ovaj se korak ostavlja vama na volju. U nekim dijelovima Sicilije u nadjev se dodaju i slani inćuni te se često na polovici pečenja (bilo u tavi ili u pećnici) lignje zalijevaju čašom soka od naranče. Zvuči baš aromatično, zar ne?

    Talijanska kuhinja, posebno kuhinja talijanskog juga, vječita je inspiracija i poznatim kuharima, pa je tako recept za punjene lignje jedne sicilijanske nonne osvojio i samog Jamieja Olivera.

    Sastojci:

    4 komada lignji
    2 jaja
    150 g ribanog parmezana
    2 šnite bijelog kruha (samo sredina)
    50 g krušnih mrvica
    6 crnih maslina
    6 kapara
    2 režnja češnjaka
    par grančica svježeg peršina
    50 ml bijelog vina
    200 g pasirane ili sjeckane konzervirane rajčice (po želji)
    maslinovo ulje
    sol, papar

    Priprema:

    1. Očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.
    2. Krakove i krila nasjeckajte na sitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.
    3. Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.
    4. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte nekoliko minuta dok ne ispari alkohol.
    5. U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Podignuta optužnica protiv 49-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u...

    Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1975. zbog kaznenog djela...

    Upravo su primile nagradu za najbolju ekipu u...

    U nedjelju su u derbiju kola sredile Plamen Požegu, a u ponedjeljak su se košarkašice Šibenika popele na bini u Perivoju Roberta Visianija, kako...

    FOTO Od otpada očišćena i zadnja jama na...

    Speleolozi, članovi SO HPK Sv. Mihovil iz Šibenika i djelatnici 'Nacionalnog parka Krka' očistili su Jamu Spaskraljicu. Bila je to posljednja jama na području...

    FOTO Ana Desnica i Toma Mileta najuspješniji šibenski...

    Kraj godine vrijeme je za 'podvlačenje crta'. Pa je tako podvučena i pod šibensku sportsku godinu. Naime, u ponedjeljak je u organizaciji gradske Zajednice...

    NAJNOVIJE

    Podignuta optužnica protiv 49-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

    Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1975. zbog kaznenog djela...

    Upravo su primile nagradu za najbolju ekipu u 2024., a ista im se smiješi i sljedeće godine

    U nedjelju su u derbiju kola sredile Plamen Požegu, a u ponedjeljak su se košarkašice Šibenika popele na bini u Perivoju Roberta Visianija, kako...

    FOTO Od otpada očišćena i zadnja jama na području NP Krka

    Speleolozi, članovi SO HPK Sv. Mihovil iz Šibenika i djelatnici 'Nacionalnog parka Krka' očistili su Jamu Spaskraljicu. Bila je to posljednja jama na području...

    FOTO Ana Desnica i Toma Mileta najuspješniji šibenski sportaši u 2024., nogometašima i košarkašicama ekipne nagrade

    Kraj godine vrijeme je za 'podvlačenje crta'. Pa je tako podvučena i pod šibensku sportsku godinu. Naime, u ponedjeljak je u organizaciji gradske Zajednice...