Pijesak torta jedna je od najpoznatijih slastica bez pečenja koja je mnogima obilježila djetinjstvo. Priprema se brzo i jednostavno, što znači da će vam za njenu pripremu, naravno bez hlađenja, trebati tek oko 20-ak minuta. Odličan je ovo desert za one dane kad vam se ne pali pećnica ili kad nemate previše vremena, piše Dobra hrana.
Spoj keksa, kokosa, oraha i čokolade, oduševit će sve ljubitelje kolača.
Trebat će vam:
1 l mlijeka
130 g šećera
4 pudinga od vanilije
200 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
150 g mljevenih plazma keksa
120 g kokosa
170 g mljevenih oraha
Za ganache:
50 g mliječne čokolade
50 g crne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Od litre mlijeka odvojite 250 ml. U tih 250 ml razmutite pudinge, a ostatak mlijeka stavite da se kuha sa šećerom. Kada mlijeko provrije, dodajte puding smjesu, miješajte i kuhajte dok ne provrije još jednom. Smjesu sad prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu pa u to dodajte ohlađenu puding smjesu. Sve zajedno dobro umutite i podijelite na tri dijela. U jedan fil dodajte mljevenu plazmu, u drugi kokos, a u treći orahe.
Sada u kalupu veličine 22 cm rasporedite filove, prvo keks, pa kokos, a na kraju orah. Ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje dva sata.
Nakon se radi ‘ganache’ tako što ćete u lončić staviti sve potrebne sastojke, polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se čokolade ne otope i sjedine sa slatkim vrhnjem. Radite li ovo inače u mikrovalnoj pećnici, možete i sada, samo pazite na temperaturu. Kad je ganache gotov, polako ga prelijte preko torte i ponovno sve zajedno vratite u hladnjak dok se ganache ne stegne.
Po želji, ukrasite polovicama oraha, pistacijom ili ribanom čokoladom.