Kada se govori o zdravoj prehrani, ugljikohidrati su uglavnom na lošem glasu jer se smatra da izazivaju debljanje i uzrokuju probavne smetnje. Međutim, ugljikohidrati su važan makronutrijent i potrebni su našem tijelu kao primarni izvor energije.
Kvinoja
Kvinoja je vrsta pseudožitarice koja obiluje ključnim nutrijentima, a sadrži i svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su važne za naše zdravlje. Osim toga, ova hranjiva namirnica je dobar izvor kvalitetnih ugljikohidrata i nutricionisti je preporučaju osobama koje imaju problema s probavnim smetnjama i nadutošću. Složeni ugljikohidrati koje kvinoja sadrži se, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, probavljaju puno sporije i na taj način povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu pomoći i kod mršavljenja. Prednost kvinoje je i u tome što se može dodati u brojna jela, može se jesti kao prilog, a odlična je i kao dodatak raznim salatama.
Batat
Batat ili slatki krumpir je odlična alternativa drugim namirnicama koje sadrže ugljikohidrate jer ima malo kalorija i puno vlakana što ga čini sjajnim izborom za osobe koje se bore s viškom kilograma. Osim vlakana i dobrih ugljikohidrata, slatki krumpir sadrži i antioksidanse, vitamine A i C te brojne druge važne hranjive tvari stoga ga je svakako dobro uključiti u prehranu.