Blagdansko vrijeme obično povezujemo s domjencima i proslavama s hranom u izobilju. Nađeš li se pred švedskim stolom ili bogatom platom, teško je odabrati što kušati. Zato se većina ljudi prikloni taktici ‘svega po malo’. Nađe se tu i slatkog i slanog i ubrzo se suočimo s punim želucem, piše Žena.hr
Kad se prejedeš, želudac ti se širi poput balona
Kad jedemo, naš se želudac proširi do zapremnine od jedne litre. Iako je prazan želudac otprilike iste veličine (pretili ljudi nemaju dvostruko ili trostruko veće želuce), on je elastičan, i zato se širi. Tako ‘prima’ hranu, a kad unesen obrok prođe kroz probavni trakt, želudac se ‘ispuše’ poput balona, odnosno vrati u prvotnu veličinu. Pojedeš li previše, želudac će se rastegnuti iznad kapaciteta i dosegnut će zapremninu do dvije litre – što je kao da u pun balon svim silama želiš ‘zapremiti’ još zraka. Uslijed pretjeranog širenja, stvara se osjećaj pritiska, nelagode ili probadanja, posebice kad hrana prelazi u tanko crijevo.
“Kratkoročno gledano, preveliki obrok može uzrokovati probavne smetnje i vjerojatno refluks kiseline što može biti vrlo neugodno“, kaže dijatetičarka Lauren Harris-Pincus. Refluks kiseline možda ti je poznat – onaj kiseli okus ili peckanje nastaje u trenutku kad se želučana kiselina vraća u jednjak. To je posebno neugodno najedeš li se tik prije spavanja jer pun želudac narušava kvalitetu sna. S druge strane, jedenje prevelikih porcija iscrpit će ti energiju i poslati te u krevet, no teško da ćeš zaspati. Zašto? Zato što se organizam usredotočuje na probavljanje hrane.
Povisuje ti se šećer u krvi
Kako kaže dijetetičarka Maneker, previše ugljikohidrata može dovesti do povišenog šećera u krvi. Šećer u krvi, odnosno glukoza i obično raste nakon obroka, ali je rafinirani ugljikohidrati najviše povisuju. Kad poraste razina glukoze, gušteraća otpušta inzulin koji glukozu iz krvi dovodi u stanice. Dodatna se glukoza pohranjuje kao glikogen u jetri i mišićima, a nakon toga kao mast.
Kakav je dugoročni učinak prejedanja?
Tik nakon preobilnog obroka osjećat ćeš se tromo i umorno, no hoće li božićno ili novogodišnje prejedanje ostaviti traga na tvoje zdravlje? Neće, no važno je da ti se prekomjerno jedenje ne pretvori u naviku. ‘‘Ako se počnete često prejedati, tijelo će zahtijevati veće porcije i više hrane i to će vas dovesti do problema”, kaže Harris-Pincuss.
Nije se zdravo učestalo prejedati jer to povećava rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ukratko, pređu li ti prevelike porcije u naviku, sve teže ćeš reći dosta i posluhnuti signale koji ti govore da si sita.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.