Više

    Od 22. do 26. srpnja

    Festival animacije i stripa ‘Supertoon’: 14. izdanje donosi preko 90 sudionika, 200 filmova na tri lokacije, radionice i izložbe

     

    Ovogodišnje 14. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon koji od 2010. godine predstavlja filmove i autorske stripove u Šibeniku, u srpnju će ugostiti preko 90 sudionika iz cijeloga svijeta.

    U sklopu natjecateljskog programa, od 22. do 26. srpnja 2024. godine, bit će prikazano više od 200 najnovijih i najuzbudljivijih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Projekcije filmova održat će se na tri lokacije – otvorenim kinima “Mala loža”, “Gorica” i “Đardin”.

    Osim filmskog, Festival nudi bogat stripovski program koji će biti predstavljen u Galeriji sv. Krševana, a za vrijeme trajanja festivala bit će izložena čak 33 stripa raspoređena u tri natjecateljske kategorije.

    Prošle godine otvorena je nova lokacija festivalskog centra u Kući umjetnosti Arsen, gdje će se održati niz popratnih programa u raznim formatima poput programa Q&A s animatorima (sesija), ali i neformalnih okupljanja autora i posjetitelja.
    Festivalskim lokacijama u staroj gradskoj jezgri pridružuju se već poznate Galerija Matija i Gradska knjižnica.

    Na natječaj koji je objavljen u prosincu prijavljeno je sveukupno više od 1200 kratkih animiranih filmova i 50-ak recentnih stripova. Organizatori festivala napravili su selekciju i razvrstane su kategorije koje možete pratiti na sljedećim lokacijama:

    GRANDTOON – KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 22 filma / Supertoonova glavna konkurencija predstavit će na otvorenom kinu “Mala Loža” neke od najboljih kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i cijelog svijeta, koje su snimili, u posljednje dvije godine, vrhunski filmaši i renomirani studiji za animaciju.

    STUDENTOON – STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI – 34 filmova / Buduće zvijezde animacije iz različitih sveučilišta i umjetničkih škola diljem svijeta pokazuju nam na otvorenom kinu “Mala Loža” kako se osjećaju i razmišljaju o onome što se događa u svijetu oko njih, kao i unutar njih.

    SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 41 film-glazbeni spot / Najzastupljenija i najpopularnija kategorija animiranih glazbenih spotova na bilo kojem festivalu animacije u svijetu, Supertune donosi 45 videa nekih od najvećih svjetskih glazbenih izvođača, kao i uzbudljivih indie rock i novih glazbenika.

    ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON – 35 zabavnih i provokativnih filmova koji će se prikazati na stepenicama kina na otvorenom “Gorica.

    Animirane filmove žirirat će nagrađivana LUCIJA MRZLJAK, hrvatska redateljica animiranih filmova i umjetnica ilustracije iz Hrvatske, zatim, ANA NEDELJKOVIĆ, likovna umjetnica, redateljica, animatorica i pedagoginja s doktoratom umjetničke prakse iz Srbije, te diplomirani slikar, samouki animator SASHA SVIRSKY iz Rusije.

    Žiri ovogodišnjih stripova čine urednica časopisa Megafon, organizatorica festivala stripa u Sloveniji (Festival stripa Tinta Ljubljana, Festival of Fantasy and Comics Grossmann, Celje Comic Festival) i voditeljica svog talk show-a, sociologinja, koja se stripom počela baviti 2013. – PIA NIKOLIĆ iz Ljubljane, također, multi-track umjetnik, autor stripova, kustos izložbe, urednik i glazbenik PAKITO BOLINO iz Francuske, i GORAN DUPLANČIĆ, strip autor, znanstvenik, teoretski fizičar na Institutu Ruđer Bošković, koji se okreće svojoj prvoj ljubavi – stripu 2007.godine.

    U Perivoju Roberta Visianija će se, osim programa Q&A sa strip autorima, i dalje odvijati veliki sajam stripa na otvorenom, dok će se navečer posjetitelji festivala moći opustiti uz DJ nastupe i osvježenje festivalskog bara.

    Uz dječje radionice animacije PLANKTOON A, koje će biti pod vodstvom Božidara Trkulje i Alma Mimica, održavat će se i dječja radionica stripa PLANKTOON C, koju će voditi Tihomir Tikulin Tico. Naime, ovogodišnji novitet je radionica VJ animacije pod nazivom “Animirani ritmovi”! Voditelji su Antonija Veljačić i Leo Hekman (poznatiji kao D-Gree).

    Izložba STRIP-MOBILI, inovacija koja spaja stripove s iskustvom mehaničkih i optičkih igračaka, Irene Jukić Pranjić otvorit će se u galeriji Matija na prvi dan festivala u 19 sati.

    Projekt NEBITNINA, makedonskih autora, moći će se razgledati u Đardinu tijekom trajanja festivala. Također, najnovija ovogodišnja inovacija je festival u sklopu festivala, gdje se radi o projekciji animiranih filmova u trajanju od samo 7 sekundi! Pakito Bolino, će prezentirati filmsko/muzički program.
    Nives Sertić i Partizanska Štampa potpisuju ovogodišnji vizualni identitet u suradnji s polaznicima tiskarske radionice.

    Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a više detalja o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

    Podsjetimo, Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa organiziran je uz financijsku podršku i ove godine zaslužni su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Otpadu je mjesto u spremniku, a ne na...

    Prije samog odlaganja u spremnike plastičnu i staklenu ambalažu je potrebno isprati i očistiti! 'Zeleni otoci' su postavljeni s ciljem kako bi svojim korisnicima omogućili...

    Osvojite ulaznice za predstavu ‘Hachico’ odgovorom na nagradno...

    Predstava 'Hachico' bit će uprizorena sutra, 27. lipnja u 21 sat na ljetnoj pozornici. Odgovorom na nagradno pitanje na našoj Facebook stranici možete osvojiti...

    Predsjednik Zoran Milanović danas je najavio kandidaturu za...

    Odgovarajući na pitanja o medijskim navodima da će se kandidirati za novi mandat na Pantovčaku, rekao je da očekuje podršku SDP-a. Na pitanje kad...

    NAJNOVIJE

    Otpadu je mjesto u spremniku, a ne na ulici!

    Prije samog odlaganja u spremnike plastičnu i staklenu ambalažu je potrebno isprati i očistiti! 'Zeleni otoci' su postavljeni s ciljem kako bi svojim korisnicima omogućili...

    Osvojite ulaznice za predstavu ‘Hachico’ odgovorom na nagradno pitanje

    Predstava 'Hachico' bit će uprizorena sutra, 27. lipnja u 21 sat na ljetnoj pozornici. Odgovorom na nagradno pitanje na našoj Facebook stranici možete osvojiti...

    Predsjednik Zoran Milanović danas je najavio kandidaturu za novi mandat

    Odgovarajući na pitanja o medijskim navodima da će se kandidirati za novi mandat na Pantovčaku, rekao je da očekuje podršku SDP-a. Na pitanje kad...