" "
Više

    " "

    Sudionici projekta “Oživi, održi otok!” posjetili otok Vis

     

    Devetero predstavnika udruga Argonauta, 4 grada Dragodid, Modrave Murter-Betina, Feniks, Parka prirode Vransko jezero, Nacionalnog Parka Kornati te Muzeja betinske brodogradnje boravili su na otoku Visu u razdoblju od 28. do 31. svibnja 2015.

    Tijekom boravka na Visu u petak su posjetili gradilište budućeg interpretacijskog centra Ekomuzeja Komiža u tvrđavi Komuna, a zatim prejedrili u komiškoj falkuši do otoka Biševa, gdje su posjetili Modru Špilju i obiteljsko gospodarstvo Lucija Bogdanovića. U subotu su poduzeli radnu akciju obnove suhozida uz stari srednjovjekovni put koji je oštećen prolaskom bagera, a predstavlja potencijalnu baštinsku atrakciju. Posjetili su i neke od napuštenih vojnih položaja otoka Visa.

    U nedjelju su se susreli sa gradonačelnicom grada Komiže Tonkom Ivčević, koordinatoricom LAG Škoji Manuelom Antičević, te mještanima grada Komiže, s kojima su razmjenili svoja iskustva u provedbi raznih projekta. Nakon toga posjetili su još i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vidović u unutrašnjosti otoka. Tijekom putovanja susreli su se sa predstavnicima turističkih agencija Visit, Vis Special, te Alternatura koju je osnovao Pino Vojković, inače pionir avanturističkog turizma na otoku Visu.

    Cilj studijskog putovanja prije svega bio jest podrobnije istražiti formu ekomuzeja na primjeru komiškog ekomuzeja ali i ostale vidove turističke valorizacije baštine proučavanjem primjera dobre prakse otoka Visa.

    Studijsko putovanje je realizirano u sklopu projekta “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“. Projekt se provodi u unutar programa IPA 2011 „Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000“. Koordinator projekta jest udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...