Više

    Boris Vujčić: Rate kredita u eurima mogle bi rasti

     

    Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za HRT rekao je kako HNB poput ostalih središnjih banaka može kreirati jeftinu likvidnost bankama iz koje one mogu davati kredite i to HNB već dugo vremena i čini.

     

    Istaknuo je kako je prošli tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto. Zašto ne plasiraju taj novac, treba pitati vlasnike banaka, naglasio je te dodao kako je razlika između kamatnih stopa po kojima banke drže tu likvidnost u HNB-u i kamatne stope po kojoj kredite plasiraju poduzećima pet posto. Ono što je napravio HNB je višak likvidnosti koji je pet puta viši nego u eurozoni, novca puno ima i to po kamatnoj stopi od nula posto, rekao je Vujčić.

    To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik.

    Kazao je kako bi rate kredita u eurima mogle rasti.

    – Kao što sam 2005. i 2006. upozoravao na riskantnost kredita u švicarskom franku, tako sam i prije dvije godine upozorava na riskantnost, u ovom trenutku, vezivanja kredita uz euribor ili libor, kaže Vujčić.

    Euribor i Libor su kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama. Trenutno je, kaže Vujčić, nešto više od trećine stambenih kredita u Hrvatskoj vezano uz Euribor ili Libor.

    – S obzirom na razine na kojima su danas Euribor i Libor, možemo s puno većom izvjesnošću nego ranije očekivati rast tih kamatnih stopa u budućnosti, što bi moglo dovesti do bitno većeg rasta kredita nego što ljudi očekuju. Još jednom ću to ponoviti pa će se možda za par godina, kada se bude o tome razgovaralo, moći podsjetiti da smo na vrijeme na to upozoravali, izjavio je Vujčić

    Vujčić je odgovorio svojim kritičarima rekavši kako je devalvacija u biti nuđenje lakih rješenja koja ne postoje, to je samo tečajna magija i bježanje od problema. Devalvacijom bi ugrozili financijsku stabilnost. U Hrvatskoj devalvacija bi djelovala prorecesijski, smanjila bi rast BDP-a. Tu je i povijesno iskustvo s devalvacijom u Jugoslaviji koja nikad nije dovela do održivog rasta izvoza i gospodarskog rasta, izjavio je Vujčić.

    Istaknuo je da su rješenja samo u strukturnim reformama.

    IZVOR:vecernji.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u...

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u ponedjeljak

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...