Više

    Napici od kave

     

    Ovih dana imao sam mnogo rasprava o standardu pripreme osnovnih napitaka na bazi espressa, pa iako smo već više puta prisali o tome, imam potrebu još jednom razjasniti što su zapravo određeni napici i kako se pripremaju.

    ESPRESSO – napitak od svježe mljevene kave, u maloj šalici idealne količine od 25-30 ml

    PRODUŽENI ESPRESSO – sastoji se od espressa i vrele vode sa strane

    KRATKI ESPRESSO – espresso skraćene perkolacije, količine oko 20 ml

    DUPLI ESPRESSO – dupla doza kave u srednjoj šalici, količine 50-60 ml

    BEZKOFEINSKI ESPRESSO – klasičan espresso pripravljen od kave bez kofeina

    ESPRESSO CORRETTO – espresso s nekoliko kapi likera (loza, amaretto, sambuca, gran marnier isl)

    ESPRESSO GOCCIATO – idealan espresso u maloj šalici sa nekoliko kapi toplog mlijeka

    ESPRESSO SA ŠLAGOM – u maloj šalici klasičan esspresso i tučeno vrhnje oko 33% mliječne masti u posudi sa strane

    MACCHIATO – samo u maloj šalici i to espresso produžen s toplim emulzioniranim mlijekom. Može biti i s hladnim, ali onda mlijeko ide u posudi sa strane

    BIJELA KAVA – postoje dvije varijante ovog napitka, a to su caffelatte u koji se dodaje prvo kava pa toplo mlijeko, i lattemacchiato gdje ide obrnuti redoslijed. Količina napitka je 2 dl.

    CAPPUCCINO – velika šalica za cappuccino zapremine 170 ml u koju ide klasičan espresso i toplo emulzionirano mlijeko do vrha.

    BEČKA KAVA – u veliku šalicu za cappuccino napravimo espresso, dodamo nekoliko kapi toplog mlijeka i do vrha napunimo tučenim vrhnjem oko 33% m.m. i pospemo kakaom.

    CAPO TRIESTINO – u srednjoj šalici zapremine 1 dl, napravimo espresso i dodamo toplo emulzionirano mlijeko do vrha. Ovaj napitak je nešto između macchiata i cappuccina.

    AMERICANO- espresso u velikoj šalici za cappuccino i vrela voda poslužena sa strane

    ESPRESSO SA SOJINIM MLIJEKOM – može biti bilo koji od gore navedenih kava gdje klasično mlijeko zamijenimo sa mlijekom od soje.

    AFFOGATO – kuglica sladoleda od vanilije prelivena espressom

    MOCHACCINO – ovo je varijacija cappuccina s dodanim čokoladnim sirupom

    IRISH COFFEE – dupli espresso pomiješan u čaši sa 30 ml irskog viskija i žličicom smeđeg šećera. Na površinu još dodati svježe vrhnje da prekrije napitak.

     

    Ovo je samo jedan dio osnovnih napitaka na bazi espressa, koji se najčešće pripravljaju u kavanama i barovima. Oni su napravljeni i izmiješani u idealnim omjerima kave i ostalih dodataka. Postoje gosti koji će uvijek tražiti nešto posebno što nije na listi, međutim pravljenjem takvih napitaka dovodimo u pitanje njihovu kvalitetu i izgled, pa su komentari često negativni. Sve je uglavnom već izmišljeno samo treba pokazati prstom na listi ili upitati baristu za jedan od ovih fantastičnih napitaka.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u...

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    NAJNOVIJE

    Planuo požar na kući u Bilicama

    Planuo je požar na kući u Bilicama, doznajemo u Županijskom centru 112. - Radi se o kući u Bilicama, ispod Gospe od Pomišljaja. Intervencija je...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u ponedjeljak

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...