Više

    Muhammara

    Bolji od ajvara? Bliskoistočni namaz od pečenih paprika koji se jede – sa svime

     

    Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. No ovaj namaz toliko je ukusan da se može sljubiti s bilo čime – staviti na tjesteninu, jaja na kajganu, ali i servirati uz mesno pečenje – piše Punkufer.hr

    Ime muhammara je dobio od arapske riječ ‘ahmar’koji znači crven. Za ovaj crveni namaz upotrijebiti možete već pečene paprike iz staklenke koje su dostupne u trgovinama, ali najbolje rezultate dobit ćete ako paprike ispečete sami na otvorenom plameniku.

    Važan sastojak ovoga namaza je i melasa od nara i koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako na raspolaganju nemate ovaj sastojak zamijeniti ga možete i s nešto meda ili javorova sirupa.

    Sastojci:

    150 g pečenih paprika
    125 g tostiranih oraha
    65 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
    60 ml svježe iscijeđenog limunova soka
    60 g krekera
    3 mlada luka
    1,5 žlice melase od nara
    1,5 žlice mljevene paprike u prahu
    1 čajna žličica kumina
    1⁄2 čajne žličice kajenskog papra
    sol po želji

    Priprema:

    Ispecite paprike: stavite cjeloviti plod na otvoreni plamenik i okrećite ga dok ne koža paprike ne pocrni. Paprike prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite ih tako 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da kožu odvojite od ploda.
    Odvojite crnu kožu od ostatka paprike, očistite i koštice.
    Očišćenu papriku prebacite u blender s ostalim sastojcima: tostiranim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima.
    Pulsirajte sve dok ne dobijte ravnomjernu glatku smjesu.
    Poslužite uz kruh i pogače te dodatke po želji.

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Promjenjivije, vjetrovitije, s kišom uglavnom prijepodne

    Slijede malo topliji dani, ali i dalje svježi te do petka promjenjivi, uz češću kišu na moru i područjima uz njega. Do srijede i...

    Danas je počela jesenska preventivna sistematska deratizacija javnih...

    Djelatnici tvrtke AS – EKO d.o.o. provesti će jesensku preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina grada Šibenika u razdoblju od 16. rujna do 3. listopada....

    Peleš i Zečevo u petak, 20. rujna bez...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u petak 20. rujna od 8 do 14 sati bit će obustavljena isporuka električne...

    Idući vikend u Rogoznici ne propustite treći Dalmatia...

    Još samo pet dana nas dijeli od trećeg Dalmatia Šibenik Outdoor Festivala koji će biti održan na plaži Lozica u Rogoznici 21. i 22....

    NAJNOVIJE

    Promjenjivije, vjetrovitije, s kišom uglavnom prijepodne

    Slijede malo topliji dani, ali i dalje svježi te do petka promjenjivi, uz češću kišu na moru i područjima uz njega. Do srijede i...

    Danas je počela jesenska preventivna sistematska deratizacija javnih površina, donosimo plan provedbe

    Djelatnici tvrtke AS – EKO d.o.o. provesti će jesensku preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina grada Šibenika u razdoblju od 16. rujna do 3. listopada....

    Peleš i Zečevo u petak, 20. rujna bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u petak 20. rujna od 8 do 14 sati bit će obustavljena isporuka električne...

    Idući vikend u Rogoznici ne propustite treći Dalmatia Šibenik Outdoor Festival

    Još samo pet dana nas dijeli od trećeg Dalmatia Šibenik Outdoor Festivala koji će biti održan na plaži Lozica u Rogoznici 21. i 22....