Bazga je omiljena ljetna biljka, a najčešće je koristimo u obliku osvježavajućeg soka. Njezine cvjetove možemo i pohati, a od svestrane biljke možemo napraviti i slatki liker, savršen za večernja druženja s prijateljicama.
Za pripremi domaćeg likera do bazge treba tek nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena, a rezultat je čista fantazija. Osim što ga možete piti samostalno, liker od bazge odličan je dodatak i za razne ljetne koktele. U nastavku možete pronaći najjednostavniji recept koji baš uvijek uspijeva.
Liker od bazge – sastojci:
30 cvjetova bazge (bez stabljika)
1 kg šećera
1 litra vode
Vanilin šećer
3 limuna (neprskana)
1 l rakije ili votke
Liker od bazge – priprema:
Pažljivo operite cvjetove bazge, ali nemojte ih držati predugo pod vodom kako ne bi izgubili aromu. Narežite i limun, uklonite mu koru pa sve stavite u staklenu posudu i prelijte rakijom ili votkom, ovisno kakav okus likera želite. Neka stoji najmanje 24 sata, a najbolje barem 48 sati.
Nakon toga procijedite kroz čistu gazu pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nekoliko puta dnevno promiješajte liker kako bi se šećer lakše otopio.
Nakon 24 sata ponovno procijedite liker i punite staklene boce.
Poslužite s ledom.
Savjet: Količinu šećera i alkohola prilagodite svome ukusu. Ovako pripremljen liker ima odličan okus i dosta je gust, a osjeti se i aroma vanilije koju također možete pojačati, s obzirom na vaše preferencije, piše Zadovoljna.hr