Na šibenskoj rivi, na Trgu Pavla Šubića I, u petak, 14. lipnja, od 19 sati bit će održana manifestacija ‘Pidoća & Debit se vole‘ gdje će posjetitelji imati priliku otkriti po čemu je šibenska pidoća posebna te kušati razne verzije ove skladne kombinacije.
Ova supernamirnica – pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije. U isto vrijeme kad je pidoća spremna za konzumaciju mladi debit puni se u butelje i kreće prema tržištu.
Zašto je šibenska pidoća posebna? Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta gdje posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi, zapravo je morska školjka a hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.
Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju četvrto izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih školjki jer stiže ‘Pidoća & debit se vole‘.
Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.
Osam ugostitelja i lokalnih uzgajivača pripremat će pidoće po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.
Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole, a u spremanju delicija sudjeluju: Platforma 022, restoran Luce i Brigita, restoran Jadran, restoran Pakai, Ribarski obrt Cipacluki, konoba Campanelo, restoran Pjat, restoran Visiani, a za dobru kapljicu su zadužene vinarije: Sladić, Testament, Baraka, Birin, Vinoplod Šibenik, Prgin, Džapo, Škovina, Rak, i Ante Sladić Vino.
Organizator manifestacije je TZ grada Šibenika u suradnji s TZ šibensko kninske županije.