Više

    Zanimljiv projekt za domicilno stanovništvo i za turiste

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

     

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije odlučila je oteti zaboravu projektom ‘Taste like… marenda’. Projekt su, uz suradnike iz lokalnih turističkih zajednica, predstavili danas medijima na šibenskoj ‘Maloj loži’.

    Ideja projekta je očuvati i revitalizirati koncept marende te gastronomske vrijednosti i tradicijske običaje Šibensko-kninske županije. Želja je brend ‘marende’ učiniti prepoznatljivim i atraktivnim, kako lokalnom stanovništvu, tako i stranim posjetiteljima čime bi se obogatilo ponudu naše županije.

    – Marendu mi svi vrlo dobro znamo, obrok je to koji se jeo za ‘preživjeti’ do ručka, a posebno na mjestima gdje su se obavljali teški fizički poslovi. Danas, kada je sve manje tog teškog fizičkog rada, marenda u nekadašnjem obliku izlazi iz naših života. Želimo dati doprinos kako bi se ta tradicija očuvala i učinila prepoznatljivom i izvan lokalnih okvira. Gastronomiju vidimo kao jedan od naših najboljih resursa koji može smanjiti sezonalnost naše ponude i ponuditi gostima proizvode s većom dodanom vrijednošću, ali i poseban užitak, a domaćim ljudima priliku za zaradu – kazao je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

    ‘Taste like… marenda’ zamišljena je kao ciklus od šest gastro događaja svakog prvog vikenda u mjesecu. Prva je u subotu, 4. svibnja u Šibeniku na Maloj loži od 10 do 14 sati, u lipnju je u Rogoznici, srpanj je rezerviran za Kistanje, kolovoz za Knin, rujan za Betinu, a u listopadu završava u Vodicama.

    – Jezgru manifestacije činit će priprema marende od strane dvaju lokalnih ugostitelja, koji će prezentirati pripremu nekih tipičnih jela ovisno o specifičnostima razdoblja u godini i mikrolokacijskim posebnostima. Uz to će biti vezana i ponuda lokalnih vinara. Uz hranu i vino ide i pjesma, opet lokalnih izvođača, a posjetitelji će imati priliku kupiti namirnice od kojih se marende spremaju i to od lokalnih OPG-ova. Svaku marendu pratit će i radionice za djecu, a u Šibeniku će biti organiziran i obilazak grada uz pomoć šibenske udruge vodiča – najavio je Šakić.

     

    Marenda u Šibeniku, nastavak je projekta u kojem predstavljamo tradiciju i običaje našeg kraja.

    – Udruga vodiča ‘Mihovil’ u Šibeniku će u 10 sati pripremiti gastro igrokaz nazvan ‘ Od brudetože, priko buklije do dišpetože’. Jela će pripremati Konoba Pelegrini i Bistro Visiani, a uz njih će biti i naši vinari, Vinoplod Vinarija Šibenik, Testament, Rak i Baraka te nekoliko lokalnih OPG-ova koji će ponuditi svoje proizvode. Za glazbeni dio zaduženi su klapa ‘Sebenico i DJ Žika, mini slastičarsku radionicu za djecu vodit će Martina Ristić Stipandžija, a radionicu izrade šibenske kape, Zvonimira Krvavica. Za radionice se treba ranije prijaviti preko službene stranice TZ Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije – kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

    U Betini su osmislili koncept marende u škveru, što je bio običaj kada su žene u košarama donosile marendu muževima i sinovima, a zvuk zvona bi u 10.30 sati oglasio početak marende. Djeca će imati svoju kulinarsku radionicu, a bit će postavljena i izložba o lokalnoj prehrani betinskog kraja.

    Rogozničani će se posebno posvetiti najmlađima kojima će se kroz igru i zabavu pokazivati kako se kuha, a za marendu su zaduženi njihovi najveći i najstariji restorani Antonijo i Mario, a glazbena pratnja marendi bit će mandolinska izvedba.

    Svi programi marendi bit će na vrijeme oglašeni na stranicama županijske i lokalnih TZ-a.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vodice otkinule dva boda Zadru i produljile Zagori...

    Nogometaši Vodica produljili su Zagori nadu u obranu naslova prvaka 3.NL jug. Naime, momčad Klaudia Vukovića u predzadnjem je kolu na Račicama otkinula dva...

    Evo me doma, bolje sam odma: Andrija Vlahović...

    Vaterpolski klub Solaris, iza kojeg je još jedna uspješna sezona, počeo je već slagati momčad za onu iduću. Naime, u Crnicu se, nakon četiri...

    Jeftin proteinski ručak koji se može složiti za...

    Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim...

    Poznat je plan Šibenika kako rivala za titulu...

    Pred nama su završna tri čina iznimno uzbudljive drugoligaške nogometne utrke. Plan Šibenika poznat je; dobiti sve tri utakmice do kraja, uzeti titulu, vratiti...

    NAJNOVIJE

    Vodice otkinule dva boda Zadru i produljile Zagori nadu u obranu naslova

    Nogometaši Vodica produljili su Zagori nadu u obranu naslova prvaka 3.NL jug. Naime, momčad Klaudia Vukovića u predzadnjem je kolu na Račicama otkinula dva...

    Evo me doma, bolje sam odma: Andrija Vlahović opet među Sunčanima

    Vaterpolski klub Solaris, iza kojeg je još jedna uspješna sezona, počeo je već slagati momčad za onu iduću. Naime, u Crnicu se, nakon četiri...

    Jeftin proteinski ručak koji se može složiti za desetak minuta

    Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim...

    Poznat je plan Šibenika kako rivala za titulu ‘izuti iz papuča’. Završna tri čina počinju s Vukovarom

    Pred nama su završna tri čina iznimno uzbudljive drugoligaške nogometne utrke. Plan Šibenika poznat je; dobiti sve tri utakmice do kraja, uzeti titulu, vratiti...