Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i ‘običnog’ obiteljskog) stola. Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce – piše MissGastro.
Premda se priprema vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traje zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće božanstven.
Sočna zimska torta
Sastojci:
– za tijesto : 2 jaja 8 g šećera vanilin 100 g šećera 50 ml suncokretovog ulja 50 g maslaca 340 g brašna 10 g praška za pecivo
– za kremu : 200 g kompota od breskvi (ocijeđeni) 400 ml mlijeka 10 g vanilin šećera 1 žumanjak 3 žlice šećera 4 žlice kukuruznog škroba 200 ml vrhnja za šlag usitnjene bademi
Postupak:
U veliku zdjelu stavi jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj maslac te umiješaj. Zatim dodaj brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesi tijesto. Od tijesta odvojite dio te napravite kuglu veličine šakea, omotajte prozirnom folijom i stavite je na 20 minuta u zamrzivač. Namašćeni okrugli kalup (promjera 24 cm) obloži preostalim tijestom po dnu i malo po rubu. Nareži breskve na kockice. U lonac ulij mlijeko, dodaj vanilin šećer, žumanjak i 3 žlice šećera. Zatim dodaj 4 žlice kukuruznog škroba te sve promiješaj pjenjačom da dobiješ finu kremu. Ulij vrhnje za šlag te sve dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj usitnjene breskve i dobro ih umiješaj. Prebaci kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribaj tijesto iz zamrzivača. Po tome pospi listiće badema. Peci u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva oko 25 minuta. Izvadi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu.