Uskršnja trpeza je uz mladi luk, rotkvice i kuhanu šunku nezamisliva bez francuske salate koja se u hrvatskim kućanstvima tradicionalno priprema i za Božić. U redu je ponekad se počastiti, ali za blagdane je moguće uživati u hrani koja je i dalje tradicionalna, a manje kalorična. Prema originalnoj recepturi sastavni dio francuske salate je majoneza koja je prepuna masnoća i kalorija, stoga bismo je trebali izbjegavati, piše Bodybuilding.
A KOJA JE ZAMJENA?
Tajna je u grčkom jogurtu koji će salati dati pun i kremasti okus, a sadrži tek 60 kalorija na 100 grama, dok s druge strane majoneza ima oko 700 kalorija na 100 grama.
Isprobajte ovaj zdravi recept za sočnu i kremastu francusku salatu u kojoj ćete uživati tijekom blagdana bez grižnje savjesti!
SASTOJCI:
450 grama mrkve i graška
100 grama kiselih krastavaca
3 krumpira
4 jaja
250 grama grčkog jogurta
1 čajna žličica senfa
sok od limuna
sol i papar po želji
PRIPREMA:
Grašak te neoguljeni krumpir i mrkvu skuhati u blago posoljenoj vodi i nakon toga ohladiti.
Krumpir i mrkvu oguliti pa s krastavcima sitno narezati na kockice u veličini graška.
Jaja tvrdo skuhati i odvojiti žumanjke.
U posudi pomiješati narezano povrće, bjelanjke i grčki jogurt.
Dodati sok od limuna, sol, papar te ostaviti u hladnjaku sat vremena.
Po želji možete dodati i žumanjke koji su nutritivno bogati, ali imajte na umu da jedno cijelo jaje na 100 grama ima 130, bjelanjak 45, a žumanjak 295 kalorija.