Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica tog divnog, kremastog kolača koji krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni, piše Zadovoljna.hr
Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i marelicama iz kompota, a ljeti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Nitko na njega ne ostaje imun, točnije ne znamo baš nikoga tko ne voli ledeni vjetar. A vi?
Sastojci za ledeni vjetar
Kore za ledeni vjetar:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žlica jabučnog octa
Krema za ledeni vjetar:
- 9 žumanjaka
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g maslaca
Ostalo:
- voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.)
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema ledenog vjetra:
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom ih počnite miksati u snijeg, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg.
- Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od pećnice, koju ćete naposljetku rezati na tri dijela.
- Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu. Kremu dobro ohladite pa u ohlađenu dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte.
- U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje.
- Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite isto i s ostale dvije kore pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.