Korijen cikorije odavnina se koristi u kuhinji i tradicionalnoj medicini, a osobito je popularan kao zdrava alternativa kavi, zbog slične teksture, boje i okusa. Zdravstvene dobrobiti nalaze se u vlaknima kojima korijen cikorije obiluje, ali i u nutritivnom sastavu – ova biljka sadrži visok ekoličine željeza, kalcija, folne kiseline, magnezija, cinka, mangana i kalija te vitamina B6, C, K, E i A, piše Žena.hr.
- Čuva zdravlje jetre i žuči
Studija objavljena u National Library of Medicine pokazala je da terapija cikorijom pomaže regeneraciju jetre i žuči te potiče detoks. Također, pomaže radu želučanih i probavnih žlijezda te radu bubrega.
- Smiruje
Napitak od korijena cikorije ili biljna kava pomoći će ti da se smiriš. Naime, dok kava zbog kofeina potiče lučenje kortizola, hormona stresa, cikorija, zahvaljujući kemikaliji likticinu, smanjuje lučenje istoga. Napitak od cikorije stoga djeluje opuštajuće te ublažava anksioznost.
- Pomaže probavi
Inulin je vrlo bitan za pravilan rad probave, a cikorija ga sadrži. Ublažit će žgaravicu, želučane probleme i refluks, ali i pomoći kod zatvora te poboljšati peristatiku crijeva te njihovo zdravlje jer se inulin ponaša kao prebiotik,, odnosno hrani dobre bakterije u crijevima. Studija iz 2016. objavljena u National Library of Medicine, provedena na 44 ispitanika s kroničnim zatvorom, pokazala je da im je redovita konzumacija cikorije uvelike olakšala tegobe, omekšala stolicu i popravila probavu.
- Pomaže mršavljenju
Vlakna iz korijena cikorije reguliraju apetit na način da djeluju na lučenje grelina, hormona gladi. Studija koja je trajala 12 tjedana, a provedena je na 48 osoba s prekomjernom težinom, pokazala je da konzumacija 21 grama dnevno oligofruktoze dobivene iz cikorije, rezultira značajnim smanjenjem tjelesne težine.
- Pomaže kod artritisa
Korijen cikorije odavnina se koristi kao sredstvo za ublažavanje bolova, a izuzetno je učinkovita kod artritisa. Ima jako antiupalno i sedirajuće djelovanje te opušta mišiće.
Sjajna je stavr što je korijen cikorije vrlo jednostavno uvrstiti u prehranu. Skuhaj si svakodnevno napitak od ove zdrave biljke i uživaj u njegovoj aromi, ali i zdravstvenim prednostima. Skuhat ćeš ga tako da ćeš žličicu korijena u prahu dodati u dva do tri decilitra hladne vode i staviti na štednjag da zavrije pa kuhati na laganoj vatri pet minuta,a može i manje. Ostav da se talog slegne i zasladi po želji. Napitak od cikorije ne sadrži kofein, no sadrži brojne hranjive tvari.