Oko tisuću porcija slasne vodičke ‘spize’, podijelilo se, uglavnom stranim gostima, tijekom tradicionalne gastro-manifestacije ‘Fešta od šaše i pulente’, koju su sedmu godinu za redom organizirali Turistička zajednica grada Vodica i Kulturna udruga ‘Vodičke perlice’.
PRIPREMA JELA PRED GOSTIMA
U improviziranoj domaćoj ‘kužini’ na vodičkoj rivi, vrijedne ‘Perlice’ još jednom su prezentirali kako se spravlja ‘šaša i pulenta’, to nekad jednostavno težačko vodičko jelo koje je othranilo generacije i generacije Vodičana. Manifestacija je započela simulacijom dolaska iz polja, potom su se pomidore, kapula i sve ostalo što ide u šašu prale, rezale i potom pripremale pred gostima.
– Šaša i pulenta bila je nekad život za seljake i težake. Meso se jelo samo četiri puta na godinu, za Božić, Uskrs, na Križe i za Gospu od Karmena – prisjetila se najstarija ‘Perlica’ i jedna od glavnih kuharica Jasenka Čičin-Karlov.
Tatjana Roca, ‘vodička nevista’ i umirovljena profesorica glazbenog odgoja, ‘spiritus movens’ je ‘Vodičkih perlica.
KULINARSKI BREND
– Fešta od ‘šaše i pulente’ samo je dio brojnih akcija naše udruge pod motom ‘Da se ne utrnu stare užance’ ili da se od zaborava otrgnu stari vodički običaji. Turistima želimo dočarati i ambijent u kakvom su se šaša i pulenta kuhali prije pola i više stoljeća. Smatram da bi ovo jelo trebalo postati i svojevrsni vodički kulinarski brend i da bi ga na svom jelovniku trebali imati svi vodički restorani – kazala nam je Tatjana Roca.
A da su ‘Perlice’ i ovaj put pripremale odličnu ‘šašu i pulentu’, potvrdili su i brojni strani turisti koji su i po dva puta dolazili na ‘kazan’, ne krijući svoje oduševljenje okusnošću ovog vodičkog specijaliteta.
– Podijeljeno je više od tisuću porcija, za koje smo utrošili oko 200 kilograma pomidora i 35 kilograma brašna za pulentu. Inače, strani turisti već godinama iskazuju veliko zanimanje za recepturu jela, pa smo otiskali i recepte za šašu i pulentu na nekoliko stranih jezika – kazala nam je Anita Franin, direktorica Ureda Turističke zajednice grada Vodica.
ORIGINALNI RECEPT
Od ovoga se čini šaša: dva kila pomidora šlivarica ili jabukarica, pola kila kapule, jedan kvarat i malo više maslinova ulja, jedna šaka petrusimena, četiri zrna ili jedna glavica luka, malo soli, jedna mala ljuta paprika i ostala konča, Od ovoga se čini pulenta: dvije litre vode, dvije zlice maslinova ulja, pola kila kukuruzova brašna, malo soli.