Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.
U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom. S obzirom da je riječ o desertu koji se mora staviti u hladnjak prije posluživanja, baza pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.
U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept, piše Punkufer
Sastojci za podlogu:
200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera Grand Marnier
Šlag za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.
3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.
4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.
5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.
6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.
8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.
9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata.
10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica