Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom. S obzirom da je riječ o desertu koji se mora staviti u hladnjak prije posluživanja, baza pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

 

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept, piše Punkufer

Sastojci za podlogu:
200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera Grand Marnier

Šlag za ukrašavanje

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.

2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.

 

3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.

4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.

5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.

6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.

8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.

9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata.

10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.