" "
Više

    " "

    Pjenaste poput oblaka

    Recept za krafne kojima nećete moći odoljeti

     

    Krafne, krofne ili pokladnice – malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjenje pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti, piše Zadovoljna.hr.

    SASTOJCI ZA KRAFNE:
    – 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
    – 2 jaja
    – 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
    – 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
    – 8 dag maslaca
    – 2 dcl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
    – 1 dcl kiselog vrhnja
    – 4 velike žlica ruma
    – prstohvat soli
    – 1 litra ulja za prženje
    – šećer u prahu za posipavanje
    – pekmez po želji za punjenje

    PRIPREMA KRAFNI:

    1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

    2. U veliku zdjelu stavite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

    Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljen maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer I prstohvat soli.

    3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu s krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

    4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

    Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

    5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

    Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

    6. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

    SAVJETI:

    – ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. NastAvak zatim zabodite u krafnu i napunite je.

    – ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.

    – obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

    – umjesto u ulju, krafne možete raditi na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu,...

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali...

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra...

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu, Mornar ‘slomljen’ u trećoj četvrtini

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali njegov doprinos ne može se i ne smije ignorirati

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra  

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...