Više

    Pjenaste poput oblaka

    Recept za krafne kojima nećete moći odoljeti

     

    Krafne, krofne ili pokladnice – malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjenje pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti, piše Zadovoljna.hr.

    SASTOJCI ZA KRAFNE:
    – 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
    – 2 jaja
    – 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
    – 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
    – 8 dag maslaca
    – 2 dcl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
    – 1 dcl kiselog vrhnja
    – 4 velike žlica ruma
    – prstohvat soli
    – 1 litra ulja za prženje
    – šećer u prahu za posipavanje
    – pekmez po želji za punjenje

    PRIPREMA KRAFNI:

    1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

    2. U veliku zdjelu stavite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

    Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljen maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer I prstohvat soli.

    3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu s krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

    4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

    Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

    5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

    Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

    6. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

    SAVJETI:

    – ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. NastAvak zatim zabodite u krafnu i napunite je.

    – ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.

    – obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

    – umjesto u ulju, krafne možete raditi na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Tri privatna vrtića neće potpisati od Grada ponuđeni...

    Privatni dječji vrtići Žižula, Osmijeh i Sunce neće potpisati od Grada Šibenika predloženi model sufinanciranja, koji planira izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića, dokle...

    Bijela vrana u Skupštini: HDZ drumom, a Joso...

    HDZ-ov vijećnik u Skupštini Šibensko-kninske županiji Joso Smolić jedini je glasao protiv proračuna županije za 2025. godinu. Iako je, prije glasovanja, Sanja Jakelić, u ime...

    Jezera u posljednjoj minuti primila dva gola i...

    Malonogometaši Jezera upisali su poraz u šestom kolu 1.HMNL (drugi rang). Bodove je iz Tisnog odnijela Uspinjača Gimka i to preokretom u samoj završnici....

    Sudačka komisija dala za pravo Kolariću

    Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Bertrandom Layecom pozabavila se s dvije sporne situacije s nedjeljnog dvoboja Šibenika i Rijeke u kojem...

    NAJNOVIJE

    Tri privatna vrtića neće potpisati od Grada ponuđeni model izjednačavanja cijene u svim vrtićima

    Privatni dječji vrtići Žižula, Osmijeh i Sunce neće potpisati od Grada Šibenika predloženi model sufinanciranja, koji planira izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića, dokle...

    Bijela vrana u Skupštini: HDZ drumom, a Joso Smolić šumom

    HDZ-ov vijećnik u Skupštini Šibensko-kninske županiji Joso Smolić jedini je glasao protiv proračuna županije za 2025. godinu. Iako je, prije glasovanja, Sanja Jakelić, u ime...

    Jezera u posljednjoj minuti primila dva gola i izgubila

    Malonogometaši Jezera upisali su poraz u šestom kolu 1.HMNL (drugi rang). Bodove je iz Tisnog odnijela Uspinjača Gimka i to preokretom u samoj završnici....

    Sudačka komisija dala za pravo Kolariću

    Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Bertrandom Layecom pozabavila se s dvije sporne situacije s nedjeljnog dvoboja Šibenika i Rijeke u kojem...