Kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa, nije zaobišla ni Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pulić koje već šestu godinu zaredom na svom imanju u skradinskom zaleđu uzgaja razne poljoprivredne kulture, a postali su i pioniri u dostavi povrća i voća na kućni prag. Zbog zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja svojih kupaca, odlučili su smanjiti obujam posla, no nadaju se kako će uskoro epidemija jenjavati kako bi mogli ponovno plasirati svoje prvoklasne proizvode svim kupcima.
– Kada je počela epidemija, zbog sigurnosti nas, ali i naših klijenata, odlučila sam ukinuti dostavu. Tada se još nisu znale smjernice o pridržavanju razmaka od dva metra u zatvorenom i metra na otvorenom prostoru, ali ja sam se odlučila ne dostavljati namirnice. Međutim, nakon što smo se upoznali s mjerama zaštite, omogućili smo ponovno dostavu, ali samo našim starim, vjernim klijentima, tako da sad otprilike jednom u dva tjedna dostavljamo njima potrebne namirnice – priča nam Lucija Pulić.
Zbog previše posla u polju, ograničenja su im, priznaje, u jednu ruku dobro došla, kako bi stigli sve posijati i posaditi.
– Potražnja za domaćim namirnicama sada je veća nego ikad, i zbilja ne znam kako bih uspjela iskombinirati dostavu jednom tjedno uz sav posao koji imamo na zemlji. Dobila sam propusnicu, tako da mi je sad olakšana dostava mojim mušterijama, a vodimo računa i o beskontaktnom plaćanju. Ipak, nadamo se kako će do svibnja ograničenja i zabrane početi popuštati, jer sad na rod dolazi sve što smo radili u posljednje vrijeme – govori Lucija.
Sretna je, kaže, što su ljudi počeli prepoznavati kvalitetu domaćeg proizvoda, posebice otkako je počela epidemija, zbog čega sve više ljudi teži jesti zdrave, netretirane namirnice.
– Posao je u poljoprivredi itekako porastao, što je možda jedna od najpozitivnijih stvari u cijeloj priči. Hrana je nešto što je uvijek traženo, a namirnice s OPG-ova postale su iznimno tražena roba. Ponuda u trgovačkim centrima jako je loša, ali i dalje postoje oni koji kao da više vjeruju tom voću i povrću zapakiranom u plastiku, nego domaćim proizvodima s naše zemlje, koji nisu ni sa čim tretirani. Ali vjerujemo da će se i to s vremenom početi mijenjati – govori.
Kada su u pitanju mjere za spas poljoprivredne proizvodnje, iz OPG-a Pulić ističu kako je Ministarstvo poljoprivrede prvo izdalo poticaje, pa će tako do sredine travnja svi proizvođači dobiti odjednom financijske poticaje koje inače primaju tri puta godišnje.
– S jedne strane to je dobro, ali navikli smo tri puta godišnje dobivati taj novac, tako da ga sad treba pažljivo rasporediti. Nije to velik novac, ali s dvije trećine pokrijemo troškove plavog dizela, a ostatak potrošimo na navodnjavanje i repromaterijal. Strah me uopće pomišljati na to i želimo vjerovati da će se situacija smiriti i vratiti život u normalu. A dotad imamo posla preko glave. Cijela familija, nas šestero, radimo trenutno u polju, pa će za petnaestak dana biti mlade blitve i špinata, od svibnja kreću rotkvice, salata, krumpir, kapula, batat, tikve, čentruni, dinje, par vrsta paprika, pomidore, kukumari, peršin, selen i tako dalje. Tu su i čentruni i šljive koje ne tretiramo ničim, pa se nadamo da ove godine neće biti bolesti koja nam je lani uništila dobar dio uroda – govori Lucija.
Ove su godine, poručuje, ubacili više različitih kultura u ponudu, a sve što ne prodaju, Luca skuha za zimnicu, pravi džemove i đuveđ. Bacanja hrane nema, jer sve što im ostane, Pulići podijele i doniraju. I kažu, što više dijele, više imaju.