Više

    Ne može lakše

    Jednostavan recept za finu pitu od bundeve

     

    Ako još niste probali pitu od bundeve, vrijeme je da to učinite. Mnogi bundevu doživljavaju kao namirnicu stvorenu isključivo za slana jela, ali ona je idealna za spremanje ovog ukusnog deserta, piše portal Zadovoljna.U nastavku pronađite najlakši recept za pitu od bundeve.

    SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

    – 25 dag brašna
    – 12 dag maslaca
    – 5 dag šećera
    – 1 jaje srednje veličine
    – 1 jušna žlica kiselog vrhnja
    – prstohvat soli

    SASTOJCI ZA NADJEV:

    – 40 dag bundeve
    – 15 dag šećera
    – 3 jaja
    – 125 ml slatkog vrhnja

     

    1. Narežite bundevu na manje kockice. U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavre i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.

    2. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. U brašno ubacite sol i šećer. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima. Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.

    3. U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti. Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem. Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.

    4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte. Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup. Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti. Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

    5. Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva. Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta. U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.

    6. Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče. Bit će gotova za 40-ak minuta. Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih...

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih oglasa

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...