Završeno je uređenje seljačke tržnice u Skradinu na kojoj će proizvođači izravno prodavati svoje sezonske poljoprivredne proizvode i prerađevine lokalnih OPG-ova. Seljačka tržnica, vrijedna 170 tisuća kuna plus PDV, oformljena je kod glavnog gradskog parkinga u sklopu projekta ‘Skradin – Gourmet grad’.
– Njezin koncept razlikuje se od uobičajenih gradskih tržnica po tome što se na seljačkim tržnicama povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava. Uz njih, na ovakvim tržnicama prodaju se i suveniri, tradicijski nakit, kruh… Seljačke tržnice dobra su prigoda za kupnju kvalitetnih domaćih proizvoda na kojima se može ostvariti izravan kontakt kupca i prodavatelja – izvijestili su iz Grada Skradina.
Što se cijelog projekta ‘Gourmet grada’ tiče, Grad Skradin kompletirao je projektnu dokumentaciju za Gourmet akademiju i predao je u nadležni županijski ured.
– Čekamo dozvolu za adaptaciju prostora u nekadašnjoj sušionici pršuta. Kroz ovaj projekt dobit ćemo prostor s pogonom za tehnološku obradu proizvoda, a u sklopu akademije bio bi i edukacijski segment za unaprjeđenje gourmeta – kazao nam je skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković.
U narednoj godini očekuju otvaranje europskih natječaja preko kojih bi financirali uređenje Gourmet akademije.
– Vjerujemo da ćemo to postići jer upravo projekt ‘Gourmet grada’ preslikava osnovnu ideju funkcioniranja EU fondova koji pomažu razvoj lokalne sredine kako bi se smanjila razlika između razvijenih i nerazvijenih područja. To je posebice izraženo u segmentu proizvodnje grane, jer se kroz projekt uspostavlja vertikala od proizvođača do krajnjeg konzumenta na jako malom prostoru – dodaje Brajković.
Od Ministarstva državne imovine zatražili su da im se kroz model darovanja ustupi na korištenje prostor na rivi u kojem bi bio otvoren Gourmet butik. Za njega je već izrađeno idejno rješenje, a u butiku bi lokalni OPG-ovci izlagali svoje proizvode s naglaskom na gastronomsku vrijednost Skradina i cijele jadranske regije.