Više

    Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

     

    Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju nam recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

     

    Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

    Sastojci:

    200 g glatkog brašna
    200 g šećera
    1 žličica praška za pecivo
    ½ žličice sode bikarbone
    40 g gorkog kakaa
    175 g maslaca
    2 velika jaja
    2 žličice ekstrakta vanilije
    150 ml kiselog vrhnja

    Za čokoladnu kremu:
    75 g maslaca
    175 g kvalitetne tamne čokolade
    300 g šećera u prahu
    125 ml kiselog vrhnja
    1 žličica ekstrakta vanilije

    Priprema:

    1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

    2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.

    Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi, piše portal Zadovoljna.

    3. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.

    4. Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.

    (Foto: Ilustracija)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Dio stare jezgre Šibenika u ponedjeljak, 29. travnja...

    Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 29. travnja od 8.30 do 10.30 sati vode neće imati potrošači u Šibeniku, u Ulici kralja Tomislava i...

    Danas suho, sunčano te većinom još toplije

    Tko je odlučio spojiti protekli vikend s Praznikom rada dobro je odabrao jer još danas i sutra se očekuje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo....

    Car je nakon visoke pobjede u Dugopolju ispao...

    Šibenik je visokom, 4:0 gostujućom pobjedom u Dugopolju nastavio puhati za vratom vodećem Zrinskom koji je po tko zna koji put ove sezone do...

    Ovo su tri najbrižnija horoskopska znaka

    U svijetu astrologije svaki horoskopski znak ima svoj jedinstveni skup karakteristika i tendencija. Neki su znakovi poznati po strastvenosti, neki po smirenosti, neki po...

    NAJNOVIJE

    Dio stare jezgre Šibenika u ponedjeljak, 29. travnja bez vode

    Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 29. travnja od 8.30 do 10.30 sati vode neće imati potrošači u Šibeniku, u Ulici kralja Tomislava i...

    Danas suho, sunčano te većinom još toplije

    Tko je odlučio spojiti protekli vikend s Praznikom rada dobro je odabrao jer još danas i sutra se očekuje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo....

    Car je nakon visoke pobjede u Dugopolju ispao gospodin

    Šibenik je visokom, 4:0 gostujućom pobjedom u Dugopolju nastavio puhati za vratom vodećem Zrinskom koji je po tko zna koji put ove sezone do...

    Ovo su tri najbrižnija horoskopska znaka

    U svijetu astrologije svaki horoskopski znak ima svoj jedinstveni skup karakteristika i tendencija. Neki su znakovi poznati po strastvenosti, neki po smirenosti, neki po...