Više

    Međunarodni stručnjaci za eko-turizam ‘pobjegli od stvarnosti’ i vratili se korijenima u NP Kornati

     

    Šestero međunarodnih stručnjaka za eko-turizam iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Italije i Španjolske proteklih je tjedan dana upoznavalo Nacionalni park Kornati i okolicu u sasvim novom kontekstu.

    Umjesto klasičnog turizma na kakav smo navikli, oni su se upoznali s prirodom, kulturom i tradicijom ovog zaštićenog područja. Razgovori s predstavnicima lokalne zajednice, upoznavanje s pčelarstvom i maslinarstvom, prerada kadulje te gastro radionica s chefom Vjekom Bašićem iz konobe Boba tek su neke od aktivnosti koje su dio novog turističkog paketa ‘Bijeg iz civilizacije’, koji su stručnjaci u ulozi turista došli iskušati i ocijeniti.

    Yuri Horowitz, stručnjak za održivi turizam iz SAD-a, ističe važnost Kurnatara u Kornatima.

    – Uvijek ću se prisjećati toplih ljudi iz ovog kraja, dobrodošlice i druženja. Svakako ću se vratiti – rekao je prije odlaska.

    Prvi su dan svoga putovanja stručnjaci proveli istražujući Šibenik. Sljedeća dva dana otkrivali su ljepote Murtera, među ostalima Muzej betinske drvene brodogradnje, Zavičajnu zbirku Murtera, Arheološko nalazište Colentum i crkvicu Sv. Roka. Dio murterskog dijela ture bilo je i ronjenje, ali i gastro-radionica chefa Vjeke Bašića koji se može pohvaliti Michelinovom preporukom i njegovog kolege, Ante Božikova, vlasnika kornatskog restorana ‘Opat’.

    42858139_10157114110583690_7033032273167384576_n

    Nakon što su se otisnuli na pučinu u leutu, tijekom tri dana stručnjaci su se upoznali s tradicijom pčelarstva, maslinarstva i izgradnje suhozida. Njihov domaćin, Slobodan Skračić, prenio im je iskonsku kornatsku priču, o Kornatima kakvi su nekad bili, ali i vrijednostima koje danas predstavljaju iznimnu ljepotu te izazivaju mir i zadovoljstvo.

    Po povratku u Murter, susreli su se kreativnom umjetnicom Nedom Juran, te zajedno s njom od naplavljenog materijala napravili prekrasne suvenire i podsjetnik na prekrasno putovanje kroz prostor i vrijeme.

    – Turizam kao prilika, a ne prijetnja za očuvanje prirode i baštine je ideja iza ovog projekta. To je svakako moguće, ali zahtijeva sasvim drugačiji pristup i organizaciji ponude i gostu i to je ono što smo po svemu sudeći ovdje uspjeli postići. Lokalna zajednica zajedno s Parkom i WWF-om stvorila je ovu ponudu kroz projekt DestiMED, stručnjaci su je testirali, te se nadamo da će ovaj proizvod nakon konačne evaluacije dobiti zeleno svijetlo za promociju i izlazak na tržište. Radi se o malim grupama turista s minimalnim utjecajem na okoliš, a direktnim ekonomskim doprinosom lokalnom stanovništvu jer sav prihod ostaje u lokalnoj zajednici. Ovakvu ponudu vidimo kao snažnu protutežu masovnom turizmu koji gazi i prirodu i lokalnu baštinu – komentira Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED iz WWF Adrije.

    IMG_20180927_192106_HDR

    – Uvjereni smo da će ovaj atraktivan paket uskoro biti spreman za tržište. Vjerujemo da će to biti poticaj i ostalim turističkim djelatnicima da krenu sa sličnim eko-turama, a od nas iz Uprave Parka će uvijek imati podršku – ističe Martina Markov iz JU NP Kornati.

    Kako je naglasila Tina Vickov, vlasnica Turističke agencije Šibenik plus, ovo je program održivog, mediteranskog eko turizma, bez civilizacijskih maski i bogat autentičnim doživljajima.

    – Ovo je jedinstvena prilika upoznati stvarne ljude i živjeti drugačiji, zdraviji, pametniji život. Ovaj program je namijenjen “novim” turistima, putnicima kakvih je sve više u potrazi za izvornim iskustvom tijekom putovanja. Potencijal je ogroman – zaključila je.

    IMG_20180929_104103_HDR

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...