Više

    Šibenski pršutari muku muče s južinom: ‘Stanje nije alarmantno, ali bi nam dobro došla jedna bura’

     

    Pršuti zasad nisu ugroženi, ali ne bi bilo zgorega kada bi zapuhala jedna prava i malo dugotrajnija bura. Komentar je to Ante Reljanovića, tehnologa u pršutani Baba Delicije, na neobično visoke temperature i južinu koja ‘prijeti’ sušenju svih suhomesnatih proizvoda.

    – Svakako, da je više bure, bilo bi bolje, ali ovako treba malo više truda, rada i pažnje oko pršuta i neće biti problema. Podsjetit ću da je bilo godina sličnih ovoj, ali su pršuti bili dobri. Česta izmjena bure i juga je dobra za sušenje – kaže nam Reljanović, koji je nedavno predstavio najveći pršut, inače kapitalca od 22,5 kilograma s kojim je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

    Prerano je, veli, govoriti o lošoj godini za sušenje mesa jer nas čeka dobar dio zime, ali i tri marčane bure. Ipak, najbolje bi bilo imati vanjsku dimnicu koja bi dovodila već rashlađen dim u pušnicu, no to su velika ulaganja za ljude koji suše proizvode od nekoliko prasaca.

    – Ljudi se boje jer imaju jedno prase, dva ili tri i, zaista, velika je opasnost da se pršut pokvari ako se ne dimi. Ali u objektima koji su pod nadzorom muha ne može ući. Opasnost su, dakle, mikroorganizmi koji nagrizaju meso i onda muha dolazi po mirisu. Ako se meso krene kvariti, muha će to osjetiti i doći staviti svoje ličinke koji će razgraditi organizme. To vam je priroda – govori nam Reljanović te dodaje da sigurno već nešto nije u redu sa sušenim proizvodom ako ga muha napadne.

    Pršuti su danas u različitim fazama. Neki su u soli, neki u dimu, neki u pritiskanju. Ovisno o tome koji je kad stigao na sušenje.

    – Sada se ciklusi vrte. Inače, pravi domaći seljački pršut spreman je za jelo nakon dvije godine sušenja. Kad je velik pršut, onda mora zazoriti da bi bio spreman za uporabu. Industrijski se mogu jesti već nakon godinu dana – objašnjava iskusni pršutar.

    Meso se uglavnom već suši u pušnicama, osim onih dijelova iz kasnijeg klanja koji su još u soli, ali oni će brzo na sušenje. Pa u proces soljenje – dimljenje – pritiskanje. Pretpostavlja se da je broj zaklanih svinja u Dalmaciji manji nego inače i kreće se između osam i deset tisuća, a prema računici trenutačno se suši barem dvije tisuće tona svinjskih dijelova. Od pršuta do panceta i pečenica.

    Samo da vrijeme posluži i zapuše prava bura…

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Talijan na Dalmatini brzinom od 210 km/h stigao...

    Policija je u nedjelju, 28.travnja na autocesti A-1 zaustavila 23-godišnjeg vozača, državljanina Italije, koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih nacionalnih registracijskih oznaka, čija je...

    Motocilist (21) s teškim ozljedama zadržan na bolničkom...

    Vozač motocikla (21) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 28. travnja u 19.30 sati u Unešiću. Nesreća se dogodila jer...

    Zdravstvena radnica (49) osumnjičena da je tražila da...

    U Službi kriminalističke policije, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji sa ŽDO i ODO Šibenik je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakinjom osumnjičenom za...

    Dio stare jezgre Šibenika u ponedjeljak, 29. travnja...

    Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 29. travnja od 8.30 do 10.30 sati vode neće imati potrošači u Šibeniku, u Ulici kralja Tomislava i...

    NAJNOVIJE

    Talijan na Dalmatini brzinom od 210 km/h stigao do Prekršajnog suda u Šibeniku

    Policija je u nedjelju, 28.travnja na autocesti A-1 zaustavila 23-godišnjeg vozača, državljanina Italije, koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih nacionalnih registracijskih oznaka, čija je...

    Motocilist (21) s teškim ozljedama zadržan na bolničkom liječenju

    Vozač motocikla (21) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 28. travnja u 19.30 sati u Unešiću. Nesreća se dogodila jer...

    Zdravstvena radnica (49) osumnjičena da je tražila da se jednom kandidatu za posao dostave pitanja

    U Službi kriminalističke policije, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji sa ŽDO i ODO Šibenik je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakinjom osumnjičenom za...

    Dio stare jezgre Šibenika u ponedjeljak, 29. travnja bez vode

    Zbog radova na cjevovodu u ponedjeljak, 29. travnja od 8.30 do 10.30 sati vode neće imati potrošači u Šibeniku, u Ulici kralja Tomislava i...