Više

    Sedam razloga zbog kojih vam kolači ne uspjevaju

     

    Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju.

    1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
      Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom.
    2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
      U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.
    1. Otvarate vrata pećnice za vrijeme pečenja
      Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
    2. Predugo miješate tijesto
      U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.
    3. Zaboravljate protresti kalup s tijestom
      Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
    4. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
      Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.
    5. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
      Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

    Izvor: zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Piramatovci se primakli lideru 1.ŽBL, Sonković se vratio...

    Boćarskih uzbuđenja nije manjkalo ni proteklog vikenda. U dvije županijske lige odigrana su deveta kola, a u 2.HBL Srednja Dalmacjia deset. U 1. Županijskoj...

    Proljetno buđenje: istražite Nacionalni park ‘Krka’ pješice i...

    Proljeće je simbol buđenja prirode pa se s proljetnim danima otvaraju svi sadržaji u Nacionalnom parku 'Krka' i ponovno plove izletnički brodovi. Pred vama...

    Talijan na Dalmatini brzinom od 210 km/h stigao...

    Policija je u nedjelju, 28.travnja na autocesti A-1 zaustavila 23-godišnjeg vozača, državljanina Italije, koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih nacionalnih registracijskih oznaka, čija je...

    Motocilist (21) s teškim ozljedama zadržan na bolničkom...

    Vozač motocikla (21) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 28. travnja u 19.30 sati u Unešiću. Nesreća se dogodila jer...

    NAJNOVIJE

    Piramatovci se primakli lideru 1.ŽBL, Sonković se vratio pobjedama u 2.ŽBL, Šibenik 2020 i Solaris drže korak u 2.HBL

    Boćarskih uzbuđenja nije manjkalo ni proteklog vikenda. U dvije županijske lige odigrana su deveta kola, a u 2.HBL Srednja Dalmacjia deset. U 1. Županijskoj...

    Proljetno buđenje: istražite Nacionalni park ‘Krka’ pješice i na biciklu

    Proljeće je simbol buđenja prirode pa se s proljetnim danima otvaraju svi sadržaji u Nacionalnom parku 'Krka' i ponovno plove izletnički brodovi. Pred vama...

    Talijan na Dalmatini brzinom od 210 km/h stigao do Prekršajnog suda u Šibeniku

    Policija je u nedjelju, 28.travnja na autocesti A-1 zaustavila 23-godišnjeg vozača, državljanina Italije, koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih nacionalnih registracijskih oznaka, čija je...

    Motocilist (21) s teškim ozljedama zadržan na bolničkom liječenju

    Vozač motocikla (21) teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju, 28. travnja u 19.30 sati u Unešiću. Nesreća se dogodila jer...